Для читачів зібрали основні зміни в Україні у 2020 році.

Водійські права

Так, українці зможуть оцифрувати свої водійські права і техпаспорт. Мобільний додаток "Дія" завершило тестування. Вже з 30 січня додаток стане доступним для всіх громадян України.

Для того, щоб оцифрувати свої права, необхідно завантажити додаток і пройти електронну ідентифікацію. Якщо всі дані вже є в єдиній інформаційній системі МВС, то електронні документи сгенерируются автоматично.

Зміни

Паспортні зміни

У 2020 році в додатку "Дія" можна буде додати свій паспорт та ідентифікаційний номер. Також в Україні планують видавати ID-картки без інформації про прописку, дітей і сімейний стан.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

У той же час, планують запустити спеціальний електронний сервіс, щоб центральні органи виконавчої влади, правоохоронці та місцеві влади бачили інформацію про місце реєстрації громадянина.

Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк зазначав, що для впровадження таких нововведень потрібно прийняти закон, який змінить систему реєстрації.

"Всі органи, яким потрібна (інформація), повинні мати право її бачити. В тому числі банки, нотаріуси і т. д. тобто особа прийшло, приклав до пристрою свою ID-карту і тим самим підтвердило системі, що дає дозвіл на перегляд певної інформації, наприклад, місця проживання", — сказав він.

До того ж, планують запустити послугу еПрописка, яка дозволить батькам зареєструвати місце проживання своїх дітей до 14 років в електронній формі. Однак треба, аби в реєстрі вже було зареєстровано місце проживання хоча б одного з батьків.

З 1 березня 2020 року виїзд з України до Росії здійснюватиметься тільки на підставі закордонного паспорта, а в'їзд на батьківщину громадян України з території РФ буде можливий без закордонного паспорта.

Зміни

Документи для новонароджених

Зовсім недавно в Україні запустили комплексну послугу, яка допоможе молодим батькам не подавати десятки документів і не чекати нескінченних папірців. еМалятко — це можливість отримати від держави 10 послуг, пов'язаних з народженням дитини, по одному електронній заяві відразу в пологовому будинку.

запускають Послугу в Києві, Дніпропетровську, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі.

Завдяки еМалятко кількість необхідних візитів в органи державної влади зменшиться з 11 до нуля, а число необхідних документів — з 37 до одного.

Крім цього, планується запуск послуги ID14, яка дозволить дітям у віці 14 років одночасно з паспортом отримати ідентифікаційний номер.

Зміни

Нагадаємо, що народні депутати України подали новий законопроект, який має врегулювати ситуацію з економічним паспортом в країні.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в пресслужбі Міністерства внутрішніх справ України нагадали, що кожен власник паспорта-книжечки може за бажанням обміняти його на новий паспорт-картку.

Також "Знай.ua" писав, що українка написала у соцмережі Facebook крик душі після отримання платіжки з газконтори.