Відомо, що з 11 червня 2020 року українці зможуть їздити безвіз з біометричними паспортами в країни Шенгенської зони і країни Європи, як молдавани, і грузини. Про те, що потрібно знати і брати з собою повідомляє організація "Європа без бар'єрів".

Поїздки в країни ЄС

Куди можна їхати?

Перед подорожжю слід перевірити, чи поширюється безвіз на вибрані країни.

Безвіз охоплює:

  • Країни-члени Євросоюзу, які є частиною Шенгенської зони: Австрію, Бельгію, Чехію, Данію, Естонію, Фінляндію, Францію, Німеччину, Грецію, Угорщину, Італію, Латвію, Литву, Люксембург, Мальту, Нідерланди, Польщу, Португалію, Словаччину, Словенію, Іспанії і Швеції.
  • Країни-члени Євросоюзу, які не входять в Шенгенську зону: Болгарію, Румунію, Кіпр і Хорватію.
  • Країни, які входять в Шенгенську зону, однак не є членами ЄС: Ісландію, Норвегію, Ліхтенштейн і Швейцарія.
  • Малі країни Європи: Сан-Марино, Монако, Ватикан, Андорру.

Також безвіз не стосується Великобританії та Ірландії.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Між країнами Шенгенської зони відсутня прикордонний контроль, і можна планувати поїздку відразу в кілька країн і перетинати кордони кілька разів. Прикордонний контроль проводять між країнами Шенгенської зони та країнами-членами Європи, які до неї не належать, а саме Болгарія, Румунія, Кіпр і Хорватія.

Поїздки в країни ЄС

Правило "90 на 180"

Подорож не повинно перевищувати 90 днів протягом 180-денного періоду.

Винятки з правила:

1) При розрахунку тривалості безвізового перебування не враховується час перебування в країнах Шенгену на підставі виду на проживання чи довгострокової візи.

2) Перебування в країнах Європи, що не входять в Шенгенську зону, не включаються в період перебування в Шенгенській зоні (90 днів). А для кожної з цих країн безвізове перебування вважають індивідуально.

Відповідальність за порушення безвізу

Термін безвізового перебування в країнах Шенгенської зони і Євросоюзу не може перевищувати 90 днів протягом 180, а всього - 180 днів у році. Відповідальність за порушення може бути як особиста, так і для держави. До держави може бути застосовано санкцію - зупинення з нею безвиза.

У разі особистої відповідальності - порушення безвізу без депортації. Зокрема, обличчя було в країні Шенгену довше покладеного терміну (90/180) за помилку при розрахунку або діючи свідомо. В такому разі на кордоні в паспорті поставлять штамп про порушення. Якщо затримка була не з особистої вини, то слід зберегти будь-які вагомі докази. Затримка більше, ніж на місяць понад певного терміну, може призвести до недопущення особи в країну в наступний раз.

Поїздки в країни ЄС

Якщо відповідні служби країни ЄС виявили людини з порушеним терміном, то йому дають 1-2 доби для того, щоб покинути країну. А при перетині кордону заносять у відповідні списки, наслідком чого може бути відмова у в'їзді до ЄС. Також до такої особи може бути застосована депортація без права відвідувати ЄС терміном до 10 років. Депортація також можлива у разі правопорушень і злочинів. Тоді особі може загрожувати позбавлення волі або депортація і відбування покарання будинку.

Також ризики непропуску в країни ЄС існують, якщо особа під час попередньої поїздки вчинила адміністративне правопорушення.

Найбільшій небезпеці бути недопущенным в ЄС можуть випробувати ті, хто вдається до надання відверто неправдивої інформації про себе або про мету поїздки, а також ті, хто покладається на послуги сумнівних фірм, готують підроблені документи. В такому випадку можна отримати штраф і заборону в'їзду в ЄС на термін до 5 років.

Особливо уважними повинні бути громадяни, які планують виїзд за кордон для сезонної роботи. Головним у плануванні такої роботи є підготовка документів за допомогою фірм-посередників, які "100% гарантують" пошук і забезпечення роботою за кордоном. Ці фірми, як правило, для залучення клієнтів використовують маркетингові прийоми. Так можна натрапити на аферистів, які збирають у людей гроші і зникають. Щоб мінімізувати проблеми за кордоном, слід переконатися, що агентство працює легально та має такі документи:

  • Ліцензію Міністерства соціальної політики на здійснення посередництва з працевлаштування за кордоном. Перевірити достовірність ліцензії та термін її дії можна на офіційному сайті відомства.
  • Договір із закордонним партнером в країні, де плануєте отримати роботу, повинен бути посвідчений нотаріально та легалізований в українському дипломатичному представництві.
  • Завірена ліцензія на працевлаштування за кордоном або посередництво, видана іноземному роботодавцю в його країні.

Ні в якому разі не погоджуватися на нелегальні умови праці в країнах ЄС. Незадекларована праця не дає можливості отримати захист у разі порушення умов праці роботодавцем, а також розраховувати на соціальне забезпечення у разі хвороби або нещасного випадку. Якщо такого працівника виявлять, то він змушений буде покинути країну, без права повернення назад.

Поїздки в країни ЄС

Готуємо документи

Українці часто довіряють організацію поїздок до ЄС туристичним фірмам, так як там займаються не тільки проїздом, проживанням та програмою заходів, але і готують всі супровідні документи для отримання віз. Після початку дії безвізу з ЄС українці отримають більше можливостей самостійно організувати свою туристичну поїздку.

Перед поїздкою в країни ЄС слід подбати про дійсності закордонного біометричного паспорта. Його термін дії - 10 років. Саме біометричний паспорт з безконтактним електронним носієм дає можливість подорожувати країнами ЄС без Шенгенської візи. Для безвізового в'їзду в країни Шенгену біометричний паспорт повинен діяти протягом не менше 3 місяців після передбаченої дати виїзду з Шенгенської зони.

Якщо у громадянина закордонний паспорт старого зразка, то у нього буде вибір:

  • Оформити новий закордонний паспорт і здати паспорт старого зразка.
  • Залишити старий паспорт і оформити другий з биометрикой.

У разі користування старими закордонним паспортом обов'язково потрібно буде оформляти візу для туристичних та інших короткотермінових поїздок до країн ЄС.

Крім закордонного біометричного паспорта слід мати з собою документи, які підтвердять цілі та умови перебування, і достатня кількість коштів.

Поїздки в країни ЄС

В дорогу слід взяти:

  • Документ, що підтверджує бронювання місця проживання або запрошення від особи, яка прийматиме у себе.
  • Зворотний квиток, готівкові або безготівкові кошти для покупки квитка.
  • Страховий медичний поліс.

Для поїздок з метою культурного обміну: програму заходу, квиток або запрошення від приймаючої організації.

Для поїздок на спортивні змагання: лист про реєстрацію як учасника змагань або програму заходів.

Для поїздок з метою лікування: документ з медустанови про лікування.

Для туристичних поїздок за посередництва турфірм: маршрут або програму подорожі. При підписанні договору з турагентством наполягайте, щоб він був написаний зрозумілою мовою, містив всі умови проїзду та проживання. Особливу увагу потрібно звертати на виноски, написані внизу дрібним шрифтом.

Для індивідуальних туристичних поїздок: якщо немає квитків на конкретні туристичні заходи, слід вміти впевнено пояснити прикордонникам свій план подорожі.

Безвиз не дає права на працевлаштування. Однак дозволяє знайти в країні ЄС надійного роботодавця і придивитися до умов праці на майбутнє. Якщо плануєте працювати в ЄС, то для цього слід оформити Шенгенську візу для роботи, національну візу або дозвіл на проживання та працевлаштування.

Скільки грошей взяти з собою

У кожній з країн ЄС та Шенгенської зони діють свої правила суми коштів, яку повинен мати іноземець. В середньому в день слід підготувати 45-50 євро. Для в'їзду в Польщу потрібно мати:

  • щонайменше 20 злотих на кожен день, але не менше 100 злотих для учасників туристичних заходів, молодіжних таборів, спортивних змагань або тих, хто приїжджає в медико-санаторні установи.
  • 300 злотих, якщо термін передбачуваного перебування не перевищує 4 днів.
  • 75 злотих, якщо термін перебування більше, ніж 4 дні.

Приблизний курс: 1 злотий - 6,7 гривні.

Поїздки в країни ЄС

Для в'їзду до Чехії терміном до 30 днів потрібно підготувати 1100 крон (33 тисячі крон на 30 днів). При знаходженні більше 30 днів – 33 тисячі крон за перший місяць та 4400 крон за кожен наступний місяць.

Приблизний курс: 100 чеських крон - 106,7 гривні.

Для підтвердження достатньої кількості коштів з собою потрібно мати готівку, банківську картку або лист про обґрунтування і підтримку подорожі.

Подорожні зобов'язані декларувати митним органам ЄС наявну у них готівку в розмірі 10 тисяч євро і більше при в'їзді або виїзді з країн ЄС.

Нагадаємо, що з наступного року для в'їзду в країни Європи українцям доведеться проходити додаткову перевірку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", з 2021 роки ЄС вводить нові правила по безвізу.

Також "Знай.uа" писав, що з 2021 року Євросоюз запускає Європейську систему авторизації та інформації про подорожі ETIAS.