В цей день у православному календарі свято, під час якого відзначають пам'ять, Еміліана Сповідника. Він був преподобним та єпископом у часи Лева Вірменина. Але у наших предків були традиції зустрічати з святковим столом кумів, тому у дня було відразу кілька назв: «Омелян Кумишний», «Кумишки», «Проводи коляди».

На Русі за самою головною традицією цього дня слід було покликати в гості кума та куму. Для своїх хрещеників вони повинні принести в подарунок мило і вишитий хресною рушник. Це потрібно було зробити, щоб потім провести обряд захисту від хвороб, дитину купали перший раз саме з цим милом і витирали цим рушником. Більше нікому цими предметами користуватися не можна.

Народні прикмети на 21 січня

Після обіду вже можна починати працювати. До цього не бажано, так як ще тривало святкування Хрещення і закінчуються різдвяні свята.

Для хлопців є звичай запивати щастя. Так робили тоді, коли їх змушували одружитися не за бажання, та ще й зазвичай на тій дівчині, яка їм не подобалася. Перед їжею треба було випити води з Хрещення, потім чарку бражки. Тоді, за прикметами, в шлюбі все буде не настільки погано і стерпиться-злюбиться. Також була традиція розповідати різні історії та байки, тому людям намагаються сьогодні не дуже довіряти.

Популярні новини зараз

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе

Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект

Показати ще

Жінкам слід поміняти обстановку будинку, прибрати прикраси, прибратися в будинку, весь світлий текстиль будинку міняють на темний і теплий, адже далі будуть дуже сильні морози. А світлий слід перепрати і заховати на свої місця. День відмінно підходить для лікування хвороб на шкірі, а знахарі раніше навіть не могли нікому відмовити в ліках, так як дата забороняла.

Свята 21 січня, фото: sovetgoru.ru

Також прийнято проводити ритуал від рожистої. Візьміть великий відрізок червоної тканини з натуральних волокон і оберніть хворе місце. Здорова людина має прочитати такі слова: «Омелько, нехай твоє базікання допоможе мені позбутися від цієї недуги. Рожа, зійди від мене, прийме червона матерія тебе. На ній заживеш, до мене більше не прийдеш». Потім тканину з крейдовим пилом обертають жито і говорять всяку тарабарщину. Її треба зав'язати червоною ниткою і не знімати три дні. Тканину потім потрібно спалити в печі зі словами: «Згори, попелом розвійся, до мене більше не клейся». Золу обов'язково потрібно викинути.

Як повідомляв Знай.uа зима знущається над українцями теплою погодою, але синоптики повідомили, коли це закінчиться.

Також Знай.uа писав, пташиний грип знову прийшов в Україну, вже зафіксували випадок цього діагнозу.

Нагадаємо, в Приватбанку у людей пропадають гроші. На скарги клієнтів знайшлося пояснення.