Українська гривня за 2019-й рік продемонструвала рекордні темпи зміцнення та посіла перше місце у світі за цим показником, повідомляє “Укрінформ”.

Якщо першого січня курс гривні становив 27.6 гривень за долар, то станом на перше грудня її курс підвищився до позначки 23.3 гривні за долар. Таке зміцнення гривні для експертів стало парадоксом, адже відбулось воно не завдяки економічному зростанню.

Фахівці пояснюють це тим, що чимало іноземних покупців скупили українські облігації внутрішньої позики на суму понад 4 мільярди доларів. Через це ревальвація гривні склала 19%, що є рекордом серед валют, які показали найбільше зміцнення по відношенню до долара.

курс гривні

З одного боку, через це зміцнення гривні скоротились надходження від митниці, погіршилась ефективність роботи вітчизняних експортерів а також виникли проблеми з виконанням дохідної частини бюджету, дефіцит якого сягнув майже 50 мільярдів доларів.

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

А з іншого боку — Україна змогла погасити близько 5 мільярдів доларів виплат по зовнішніх боргах, а Національний банк поповнив свої валютні резерви понаднормово і зараз вони становлять вже майже 22 мільярди доларів.

Нагадуємо, що в Україні перерахують пенсії непрацюючим пенсіонерам старше 65 років.

Як повідомляв Знай. ua, для українських пенсіонерів відкриють "особистий кабінет" й перерахують виплати.

Також Знай. ua писав, що українцям перерахують комуналку.