В Україні настає низка новорічних свят, які святкують з 19 грудня і завершують 19 січня на хрещення. 25 грудня нас чекає свято - Католицьке Різдво. У нашому матеріалі дізнайтеся, що це за свято, звідки воно пішло і які існують традиції.

Свято Католицького Різдва

Щорічно католицьке Різдво святкується 25 грудня, в 2019 році воно перепадає на середу, тобто на робочий день. Але не дивлячись на екватор робочого тижня цей день буде вихідним. Таке стало можливим з 2017 року, коли уряд нашої країни вніс католицьке Різдво в число державних свят. До 2017 року свято звичайно ж теж святкували, але він не вважався вихідним днем.

В цілому католицьке Різдво є одним з найважливіших християнських свят, вітати один одного починають рано вранці, а закінчують пізно ввечері. Його історія, безпосередньо пов'язана з подіями народження Сина Божого у діви Марії в місті Віфлеємі.

Євангелійська історія говорить про те, що в той рік, коли народився Ісус Христос імператор Римської імперії Август видав указ, щоб провели перепис населення. Іудеї тоді теж були частиною Римської імперії тому їм теж було наказано з'явиться в місто свого народження. Самі Йосип разом з Дівою Марією вирушили до Віфлеєму, щоб там пройшло народження малюка. Так як в місті був великий наплив людей, то Йосип і Марія не змогли потрапити в готель, тому, коли прийшов момент народжувати Марія це зробила просто в печері, де ховали худобу від поганої погоди.

Коли народився Ісус Христос, то на небі засяяла яскрава Віфлеємська зірка. Саме ця зірка і вказала шлях пастухам до печери, де перебував маленький Ісус. Пастухи і маги прийшли провідати Ісуса і прийшли не з порожніми руками, вони принесли дари новонародженому малюкові. Коли вони його побачили, то відразу ж визнали його Царем Божим.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Католицьке різдво тепер вихідний день, ua.utro.news

Вперше західні християни згадували про Різдво Христове ще в IV столітті. Біблійна історія говорить про те, що ця подія тісно пов'язана з днем ​​зимового сонцестояння й символізує початок нового життя. А католики обчислювали Різдво спираючись на дату, коли був зачатий Син Божий. Вважається, що датою зачаття є 25 березня. Відповідно додавши 9 місяців, ми отримаємо 25 грудня.

Традиції на католицьке Різдво

Традиційним на свято є проведення різдвяних богослужінь. Їх проводять тричі, в честь Бога Отця, Божої Матері і в ім'я християнської душі.

Зараз в сучасність всі православні храми напередодні Водохреща урочисто прикрашають і обов'язково виставляють ясла з немовлям, діву Марію з Йосипом, волхвами і домашніми тваринами.

У католиків традиційна підготовка до Різдва починається ще за 4 тижні. Цей період у них називається Адвент, з ним йде період покаяння, невтомної молитви, сповіді і причастя.

Традиційно в це свято вся родина збирається за столом і всі разом відзначають. Також прийнято ходити один до одного в гості, приносити різну смакоту, приготовану своїми руками. З огляду на те, що католицьке Різдво буде вихідним днем, то можна встигнути як погостювати у друзів, так і провести час з сім'єю.

У день католицького Різдва всім католикам потрібно починати ранок з сповіді, так як вважається, що Різдво потрібно зустрічати тільки з чистою душею і чистими помислами.

Всім, хто стукає в двері обов'язково відкривають, гостей зустрічають з усмішками і подяками. Вважається, що кожен гість, який прийде несе собою світ, гармонію і добрі вісті.

Щоб привернути удачу жителі приватних будинків вивішують на своїх будинках різдвяний вінок, який прикрашають чотирма свічками. Вважається, що якщо занести цей вінок в будинок і запалити свічки, то це допоможе висвітлити шлях Ісуса, щоб наповнити цей будинок світлом.

Католицьке Різдво - це родине свято, kiev.informator

Що не можна робити на католицьке Різдво

Католицьке Різдво, як і ряд інших релігійних свят має ряд своїх обмежень. Так, в цей день не можна займатися шиттям і нічого не можна різати. Свій наряд на свято потрібно продумати заздалегідь і переконатися, що воно ніде не порвалося, щоб не хапатися за голку й нитку в саме свято.

Не можна лаятися і конфліктувати. Вважається, що ті люди, які не йдуть на лад в цей день і намагаються втягнути вас в конфлікт, то вони знаходяться під впливом нечистої сили. Тому необхідно знайти в собі сили і терпимість не вступати в конфлікт і по можливості заспокоїти або хоча б відвернути від поганих слів і думок іншої людини.

Не можна в свято давати і брати в борг. Вважається, що якщо в саме свято дати комусь в борг, то відносини з цією людиною значно погіршуться. А якщо самому брати в борг, то це означає втягнути себе в фінансове зобов'язання, з яким тривалий період часу не буде виходити розправитися.

Свято Різдва вважається тихим і сімейним святом, тому напередодні потрібно гарненько прибратися і викинути з дому всякий непотріб. Але це забороняється робити в саме свято, так як можна порушити гармонію будинку.

Категорично забороняється в цей день ходити на полювання. Вважається, що полювання в Різдво може стати не просто сумним, а навіть трагічним.

У свято не рекомендується надягати чорний одяг, якщо є така можливість, то сідати за стіл потрібно в новій або обов'язково в чистій і комфортній одяжі. Якщо в будинку, де проводитиметься свято встановлений камін, то потрібно запалити в ньому полум'я, яке забороняється гасити до світанку. Прийнято вважати, що це полум'я принесе в дім затишок, тепло і вбереже від поганого самопочуття.

В цілому в цей день вкрай не рекомендується працювати, адже на те і створене сімейне свято, щоб провести його в тиші, спокої і без зайвої метушні.

Гарним подарунком стане маленький вертеп, podrobnosti.mk

Що дарують і ставлять на стіл на свято Католицького Різдва

Так як свято справляють в сімейному колі, то потрібно підготувати подарунки для своїх близьких. Презенти можуть бути чисто символічними і не дорогими. Один одному можна дарувати солодощі в Різдвяних шкарпеточках, який можна як зшити самостійно, так і придбати в магазинах. Також гарними подарунками-оберегами можуть стати статуетки у вигляді Ісуса Христа або Діви Марії. Можна подарувати маленький вертеп, який на свято обов'язково повинен бути в кожній родині.

Коли всі гості сідають за стіл, то починається загальна молитва, тому якщо в сім'ї є набожні люди, то їм можна подарувати молитовний збірник.

На католицька Різдво в різних країнах і страви на столах різні. Так, американці в свято обов'язково готують індичку з різними соусами. На території Литви готують кутю, в Данії та Німеччини смажать гусака або ж качку з яблучками. Жителі Австрії та Угорщини, навпаки, не готують птицю в цей день, так в їх звичаї це не входить, у них навіть є думка, що таким чином від них може полетіти удача.

На території України в це свято готують м'ясну їжу, але ті, хто на посаді, то готують для себе пісні страви і можуть дозволити собі вжити червоного вина в невеликій кількості. Окрему увагу в цей день відводитися рідини. Вважається, що сьогодні потрібно випивати багато води, щоб очистити свій організм.

В якості пісних страв, можна використовувати овочеві і фруктові салати, приправлені нежирним йогуртом. Для перекусу на стіл можна поставити мед, горіхи і родзинки. На столі обов'язково має бути блюдо з риби.

Варто також відзначити, що за столом повинно залишатися ще як мінімум одне порожнє місце, яке буде призначене для раптового гостя. Святкувати починають з самого ранку, ходять один до одного в гості і приносять свої страви. А ось колядувати католики починають вже після самого Різдва. За їх традиції і дорослі і малеча переодягаються в різні костюми, ходять в гості до друзів і родичів, де співають святкові пісні і розповідають вірші. Католики не приймають колядки і навіть вважають, що від них потрібно зовсім позбавлятися, так як вони є відлунням язичництва і тієї культури.