Верховний Суд України прийняв рішення про те, що пішоходи, які опинилися винуватцями ДТП повинні відповідати матеріально за свої дії. На думку юристів, це допоможе зменшити кількість аварій з вини пішоходів, так як вони стануть більш обережними на вулицях.

Юрист Володимир Столітній розповів "Сегодня", що пішоходи є такими ж повноправними учасниками дорожнього руху, як і водії мають не тільки права, але і обов'язки.

"Пункт 4.10 ПДР свідчить, що перед виходом на проїзну частину, пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспорту, що наближається. Пункт 4.13 ПДР прямо забороняє пішоходам виходити на дорогу, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити чи вибігати на пішохідний перехід; допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину", - нагадав експерт.

Водіїв можуть позбавити подійських прав за станом здоров'я

За даними поліції, за останні 10 місяців в Україні з вини пішоходів сталося 579 ДТП з постраждалими загинуло 83 людини, травмовано 533 людини. Відзначається, що цих жертв можна було уникнути за умови дотримання пішоходами ПДР.

Популярні новини зараз

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

Столітній впевнений, що пішоходів, винних у ДТП через суд змусити платити за пошкоджений автомобіль непросто. Для цього потрібна "залізна" доказова база, краще всього, якщо це буде відеозапис з авторегістратора в машині чи з встановленої на стовпі або будівлі відеокамери.

Пішоходи, Правда Гомель

Крім того, матеріальний збиток вийде стягнути не тільки з живого потерпілого пішохода, але і з загиблого – з його родичів. Цей факт послужить для живих пішоходів додатковим стимулом "подивитися наліво, потім направо", перш ніж переходити вулицю.

Нагадаємо, в Україні хочуть посилити відповідальність за вчинення ДТП.

Як повідомляв портал Знай.uа, таксисти відмовляють у перевезенні пасажирам з дітьми через нещодавно прийнятий закон.

Також портал Знай.uа писав, що в Україні з'явиться електронне посвідчення водія.