У сучасному світі оплата комунальних послуг відчутно позначається на сімейному бюджеті. Здавалося б, ось ти отримав свою бажану зарплату і начебто сума виходить не погана, але варто оплатити за рахунками, як частина коштів швидко випаровується і на інші радощі життя за фактом залишається не так вже й багато коштів. Тому багато хто з нас замислюється над тим, як же можна знизити витрати і заощадити на комунальних тарифах. Пропонуємо ознайомитися з вельми простими і головне дієвими способами економії.

Як економити електроенергію

Як економити електроенергію

Звичайно, якщо кожен член сім'ї почне стежити за собою і буде вимикати світло в кожній кімнаті, де він не перебуває, це вже буде плюсом і хоч мінімальною, але все ж економією. Хоча в глобальному плані це не дуже то і позначиться на загальну суму, яку необхідно платити на початку місяця. Існують кілька дієвих порад застосовуючи, які можна знизити «навантаження» на гаманець.

В першу чергу споживач повинен дізнатися яка техніка є найбільш «марнотратною». Найбільше кіловат намотують прилади, які мають нагрівальні спіралі і термоелементи, до таких можна віднести: проточні водонагрівачі, бойлер, електричний підігрів підлоги. Не на багато менше кіловат намотує потрібний по кілька разів на день електрочайник, електрична плита, чималий обсяг намотується з використанням бойлера. У холодний період часу особливе навантаження несуть різні обігрівачі, фен і праска. Всіма улюблені кондиціонери, зокрема їх компресори, є одним з лідерів в намотування кіловат, також до такого лідерства відноситься пральна машина, яка також має електромотор і нагрівальні елементи. Щоб зменшити навантаження на мережу бойлером, то необхідно включати його тільки тоді, коли хтось із членів сім'ї зібрався їм скористатися.

Якщо у вашому будинку все ще не встановлені енергозберігаючі лампи, які споживають в 4-5 разів менше електроенергії, то саме час їх вибрати і встановити. Вас може обурити, що ціна на такі енергозберігаючі лампи вище, ніж на звичайні, але якщо хоч раз ними скористатися, то стане ясно, що їх термін експлуатації куди довше, ніж від звичайних ламп, а споживання енергії в рази менше. Наприклад, 5 енерго лампочок, які мають потужність 20 ват, у своїй роботі використовують стільки ж електрики, як і одна звична лампа «сотка», тільки на відміну від звичайної лампочки від енергозберігаючих проходить більш яскраве світло. Тобто середня кількість економії енергії буде краще в 4-5 разів. Рекомендується періодично протирати лампочки від пилу, це також допоможе заощадити кількість споживаної енергії. Уже в перший місяць використання буде видно, що лічильником намотано менше кіловат, ніж в аналогічний місяць рік раніше.

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Для людини, що живе в сучасному світі, може бути складно відмовитися від якихось благ цивілізації і житло такої людини буквально заповнене різними гаджетами і побутовими приладами без яких людина себе вже може відчувати також добре і комфортно. Але і всі прилади необхідно підбирати з розумом, адже частина з них дуже марнотратна в плані енергії, але є і такі прилади, які допомагають економити.

Наприклад, сучасні «плоскі» плазмові і LCD телевізори та монітори споживають менше енергії, ніж старі монітори з великими корпусами. Коли без потреби варто включений 15-17 дюймовий кінескопний монітор, то він з легкістю здатний намотати порядку 190-195 кВт / за рік. А це навіть на перший погляд здається вигідніше.

В останньому поколінні комп'ютерів вже встановлена ​​функція, яка відповідає за енергозбереження, як правило вона активна автоматично, але можна активізувати її і самому. Завдяки цій функції кількість споживаної енергії можна зменшити вдвічі.

Навіть такий побутовий прилад як пилосос можна зробити більш енергоефективним, для цього необхідно своєчасно міняти або чистити фільтри, призначені для очищення повітря, що викидається. Відповідно якщо ці фільтри забилися сміттям, то пристрій потребує більше сили для продувки і виконання своєї роботи.

Коли ми зарядили свій мобільний телефон, а в розетці як і раніше залишилася стояти «підзарядка», то навіть в цей момент відбувається споживання енергії, яка просто мотає «в холосту» без потреби. Також рекомендується відключати ксерокси і принтери в той час, коли в них немає потреби. Постійно включений принтер може використовувати на 1000 кВт електроенергії більше, ніж якщо його використовувати тільки по справі. Рекомендується запускати пристрій, тільки тоді, коли потрібно, щось відксерокопіювати і відповідно вимикати, коли в його роботі немає потреби.

Періодично необхідно чистити зібрався наліт на електрочайнику, в його заводському налаштованому режимі немає розуміння, коли щось чужорідне з'являється на його стінках і пристрій починає споживати більше енергії, ніж коли накип відсутня.

Не багато господинь знають, що для приготування їжі за допомогою електроплити необхідно застосовувати посуд, яка дорівнює діаметру поверхні що нагрівається. Під час приготування перших страв необхідно закривати кришку каструлі, адже при відкритій ємності занадто інтенсивно випаровується вода, внаслідок чого на приготування їжі йде ще третина додаткового часу. Щоб витрачати менше часу на приготування їжі варто використовувати скороварку, товсті стінки якої дозволять зберегти тепло на тривалий період часу, що вся сім'я зможе покуштувати приготовану страву без додаткового розігріву.

Щоб зменшити енергоспоживання пральної машинки, необхідно звернути увагу на той момент, яке завантаження у вашій машинці. Якщо завантаження менше норми, то перевитрата енергії збільшується на 10-15%.

Коли працює кондиціонер необхідно стежити за тим, щоб в цей час були закриті і вікна, і двері, інакше його дія буде вельми неефективною і марнотратною. У разі не закритих вікон і дверей ваш кондиціонер буде охолоджувати сусідні приміщення або навіть вулицю, а в тому місці, де дійсно потрібна прохолода буде як і раніше жарко. Нині існують сучасні моделі кондиціонерів з інверторним типом, які за своєю структурою можуть споживати менше до 50% енергії.

Слід тримати холодильник в прохолодному місці або хоча б там, де не потрапляють прямі сонячні промені, необхідно пам'ятати, що чим тепліше поруч з холодильником, тим більше енергії він споживає. У холодильник не рекомендується ставити теплі і тим більше гарячі продукти, необхідно почекати, щоб вони охололи хоча б стану кімнатної температури. Морозильну камеру іноді потрібно розморожувати, так як накопичений шар льоду просто гірше охолоджує продукти, які поміщені в холодильник, хоча енерговитрати куди більше, ніж при розмороженій морозильній камері.

«Виключений» телевізор насправді включений! Так й це дійсно так, якщо ви відключили телевізор за допомогою пульта, але залишили включеним в розетці, то він все одно споживає електроенергію, те ж саме стосується і десятків інших електроприладів, які можуть бути одночасно і вимкненими, і включеними в одному і тому ж будинку. Це називається «режим очікування», хоча по факту це ваш гаманець в режимі очікування, коли вам прийде чергова платіжка за комунальні тарифи. У разі, коли блоки живлення від того чи іншого пристрою включені в розетки вони виробляють тепло. Безсумнівно, що в холодним період часу додаткове тепло може і не завадить, а от в літній період воно явно ні до чого.

Економити на комунальних тарифах - реально

Економія електроенергії на глобальному рівні

Коли споживач економить електроенергію, то він економить не тільки фінансові розтрати, такий вчинок важливий і на більш глобальному рівні. Так, економія електроенергії, сприяє:

  1. Стимулюванню створення нових енергозберігаючих технологій;
  2. Знижуються викиди в навколишнє середовище;
  3. У приміщеннях стає більш комфортно;
  4. Відбувається збереження електроенергії та екології для майбутніх поколінь.

Крім економії електроенергії в домашніх умовах за допомогою приладів, можна також зробити косметичний ремонт і виконати його в світлих тонах: поклеїти світлі шпалери і пофарбувати стіни в світлі або пастельні кольори. Чим більше світла в приміщенні, тим менше освітлення йому потрібно. Відповідно для квартир, будинків та на підприємстві, де темні шпалери і штори потрібно значно більше освітлення.

Ефективним буде використання тепло відбивачів для електрообігрівачів, які гріють нас зимовими вечорами. Якщо постелити ці тепло відбивачі впритул до стін за обігрівачами, то можна буде підвищити температуру в приміщенні на пару-трійку градусів.

Для економії електроенергії слід скористатися двозонним лічильником день\ніч для оплати диференційованих тарифів. Нині з такими лічильниками тариф в нічний час з 23.00 до 7.00 в два рази нижче, ніж в денний час. Економія на такому лічильнику буде для тих людей, які працюють в нічний час, а вдень віддають перевагу сну. До того ж використання енергії в нічний час мінімізує перевантаження мереж, які періодично виникають в денний час.

На сьогоднішній день альтернативними джерелами енергії виступають сонце і вітер. Для мешканців приватних будинків можна потурбуватися про те, щоб в своє володіння придбати і встановити сонячну або ветрогенеруючу установку. Такі установки можуть допомогти людині економити електроенергію і навіть просто стати незалежними від неї. Але придбання і введення в експлуатацію таких установок досить витратне, тому потрібно детально прорахувати і прикинути на перспективу, коли це окупитися.

На оплату комунальних послуг йде безліч грошей

Як досягти економії газу

І в квартирі, і в приватному будинку газ найчастіше використовується як джерело для приготування їжі, підігріву води і звичайно ж для утеплення. З огляду на те, що ціна на газ росте з кожним холодним сезоном то так чи інакше господарі своїх володінь замислюються про те, як же можна економити такий дорогоцінний ресурс як газ. Для економії газу в першу чергу рекомендується встановити лічильник. Неодноразово помічено, що сума, сплачена за показниками лічильника менше ніж сума за середніми показниками, так як споживач платить конкретно за газ, яким він скористався. На вибір представлені такі види газових лічильників: мембранні, ротаційні, турбінні і вихрові витратоміри. Клієнт вибирає той чи інший лічильник в залежності від кількості, газових приладів якими він користується в побуті.

Але також є і прості рекомендації, які допоможуть заощадити споживання газу як в квартирі, так і в приватному будинку. Представляємо варіанти як можна економити газ в побуті:

  • Готувати їжу рекомендується на такій потужності пальника, яка необхідна вам для приготування конкретного блюда. Коли вода в поставленому посуді закипить, то вогонь слід зменшити приблизно на половину. Слід пам'ятати, що найпотужніша температура перебуває на кінчиках полум'я, тому не допускайте, щоб газ з конфорки обвивав ваш посуд це шкодить як самому посуду, так і виходить більш марнотратно по бюджету. Для цього слід використовувати середній обсяг посуду для приготування їжі;
  • При нагріванні води для купання придбайте економічну душову насадку і намагайтеся приймати душ, а не наповнювати повну ванну. Використання економічної насадки дозволить заощадити як воду, так і газова колонка в такому випадку буде менше часу гріти воду;
  • У газовій духовці не рекомендується готувати малі за обсягом страви, краще готувати з розрахунком на два-три прийоми їжі.

У приватному будинку основна витрата газу використовується для опалення. Тому щоб зменшити його споживання рекомендується утеплити стіни за допомогою пінопласту, між стіною і радіатором слід встановити склопакет або відображають екрани. Відповідно, чим тепліше в будинку або в квартирі, тим менше газу треба використовувати для опалення приміщення. Також для економії газу можна встановити автоматизацію системи опалення;

На всі батареї встановіть термоголовки і це дозволить заощадити близько 15% споживаного газу;

У період опалення використовуйте кімнатний хронометричний термостат.