З 01 травня 2019 р. вступає в дію новий Закон України № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги». Наша редакція зацікавилась питанням, а які ж «світлі чи темні» сторони можуть очікувати на наших громадян під час практичного впровадження положень цього Закону в дію. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на UkrPress.info.

В цьому зв’язку ми розпочинаємо серію репортажів, щодо висвітлення можливих нюансів його реалізації в конкретних житлових комплексах чи будинках м. Києва. Ми маємо на меті донести до свідомості наших громадян, що разом з широкими можливостями впливу на процес управління належними громадянам багатоквартирними будинками на праві спільної власності, цей Закон також покладає на співвласників нерухомого майна в таких будинках і велику відповідальність за свій вибір та його наслідки. Можливо наші репортажі комусь допоможуть не припуститись помилки, щоб потім не шкодувати.

Під час вивчення і опрацювання цієї теми до нас звернулись жителі дуже відомого і розрекламованого житлового комплексу «Міністерський», що в Оболонському районі м. Києва. В розмові з ними відчувались відчай і розчарування, адже мало того, що забудовник цього комплексу — спільне україно-польське акціонерне товариство «Енергополь-Україна» не виконав свої зобов’язання перед покупцями заселивши їх в недобудовані будинки, то ще й анулювали його назву ЖК «Міністерський».

Тепер на сайті забудовника фігурує нікому невідомий житловий комплекс по вул. Ю. Кондратюка. Днями співвласникам багатоквартирного житлового будинку по вул. Ю.Кондратюка 3, ініціативною групою мешканців, діяльність якої швидше за все направляє забудовник, було анонсовано проведення загальних зборів.

Порядок денний зборів передбачав виступ польського акціонера ПрАТ «Енергополь-Україна» пана Даріуша Шиманські, презентація і обрання нової управляючої компанії «Сервіс нерухомості» та розірвання договорів управління з існуючою управляючою компанією. Наша знімальна група вирішила відвідати ці збори.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Найперше що кинулось в очі, це дуже низька явка. З 850-ти квартирного будинку в зборах прийняли участь біля 70-ти співвласників квартир. Головна ідея цих зборів полягала в тому, щоб переконати людей в необхідності замінити існуючу управляючу компанію, яка начебто дуже погана — на нову, створену паном Даріушем Шиманські, яка начебто буде дуже хорошою.

Принаймні пан Даріуш щиро намагався достукатись до свідомості присутніх, але червоною ниткою в його виступі вбачався підтекст: — оберіть мою управляючу компанію, тоді «я і моя молода команда» (автор вислову легендарний мер м. Києва Л.М. Черновецький) усуне всі недоробки забудовника, але вже за ваші кошти, які ви будете сплачувати за комуналку.

Так і напрошується питання: — А якщо не оберуть Вашу компанію, то Ви пане Даріушу, залишите громадян України, що повірили в європейську якість Вашого проекту сам на сам з проблемами недобудованих будинків? Хоча чому ми задаємо собі такі питання? Послухаймо краще шановного акціонера, а висновки нехай робить читач сам.

Дуже «цікавою», як на нас, вийшла презентація ТОВ «Управляюча компанія «Сервіс нерухомості», датою реєстрації якої в Державному реєстрі значиться 18.01.2019 р., директор Олійник Владислав Віталійович, там же відображено, що він до 05.12.2017 р. очолював ТОВ «БК Артель», код 39681968, основний вид діяльності: 43.31 штукатурні роботи.

По неперевіреним даним, від мешканців цього комплексу, саме ТОВ «БК Артель» на субпідряді виконувало роботи з оздоблення керамічною плиткою стін в коридорах і холах житлових будинків. Тепер ця плитка масово відпадає від стін, з небезпекою можливого травмування людей, що проживають в будинках. Але мабуть це в минулому, а як буде — краще почути від самих презентантів.

З того що ми побачили і почули з промов виступаючих на зборах і з доповідей презентантів ТОВ «Управляюча компанія «Сервіс нерухомості», кидається в очі перш за все абсолютна неготовність цієї новоствореної структури до виконання завдань, які шановний пан Даріуш Шиманські хоче на неї покласти, це обумовлено зокрема: і відсутністю досвіду, і відсутністю матеріально технічної бази, але найголовніше немає досвідчених фахівців (всього шість людей в штаті) відповідного обладнання, а це техніка, інструменти і т.д.

З непослідовних відповідей представників компанії вбачається повне нерозуміння житлово-комунальної проблематики, відсутність стратегії, порожні обіцянки. Сам шановний пан Даріуш Шиманські пославшись на велику зайнятість, фактично пішов «по-англійські» після серії незручних запитань мешканки будинку. У підсумку учасники зборів розходились з певним почуттям розчарування. Причому, як нам здалось розчаровані були обидві сторони.

Аналізуючи події, що розвиваються в бувшому житловому комплексі «Міністерський» та стан виконання зобов’язань забудовника перед інвесторами, включаючи і довгобуд четвертої черги будівництва комплексу склалось стійке враження, що через брак коштів у польського акціонера товариства «Енергополь-Україна», з’явилась ідея створити свою сервісну компанію і за рахунок коштів інвесторів (жителів), які вони хочуть збирати зі споживачів житлово-комунальних послуг, усувати існуючи будівельні недоліки, а можливо дофінансовувати будівництво четвертого будинку, причому швидше за все це стане можливим лише за рахунок підвищення тарифів.

Однозначно те, що на збори прийшли не байдужі люди з числа як активістів, які бачать майбутнє свого будинку в тісній співпраці з польською стороною, так і тих, що вірять лише в свої сили та пов’язують майбутнє свого будинку з діяльністю об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. У кожної зі сторін свій погляд на ситуацію і баченням виходу з неї.

Нам же лише залишається побажати цим чудовим людям зробити правильний вибір, який в подальшому їх не розчарує. Будемо відслідковувати подальший розвиток подій та інформуватимемо наших читачів.