Православна церква в цей день вшановує пам'ять страстотерпиці Пелагії Тарсійської, діви. Інші назви свята: «Пелагея», «День байдиків». Святу Пелагію на Русі шанували як покровительку і захисницю невинних дівчат і птахів. В цей день чоловіки в роках, ті, що не могли вже працювати в полі починали вирізати ложки та інше кухонне начиння.

Пелагія жила в 3 столітті, вона була дочкою знатних язичників в Малій Азії. Дівчина виросла дуже красивою і освіченою, тому Діоклетіан, імператор, захотів видати її заміж за свого спадкоємця. Але вона стала християнкою і відмовилась від шлюбу з прийомним сином імператора. Побачивши наскільки дівчина красива, Діоклетіан захотів, щоб вона стала його дружиною, але Пелагея відмовила і йому. За свою відмову дівчина поплатилася життям.

Чого не можна робити 17 травня

Сьогодні ні в якому разі не можна ображати птахів, особливо ворон. Якщо людина сьогодні зарубає якусь домашню птицю, то вона перестане водитися. Навіть їсти краще інше м'ясо, але не птицю. Є ще повір'я, що якщо хтось чхає до обіду, то це так покійні родичі просять, щоб він їх помянув. Зауважте також з якого боку видно Місяць у вікні: праворуч – то весь місяць будете отримувати прибуток, якщо зліва – збиток.

Народні прикмети на 17 травня

Популярні новини зараз

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Приказки і прикмети

  • Злива на Пелагею – до хорошого врожаю в цьому році.
  • Неяскраве, в серпанку, сонце – до тривалої поганої погоди.
  • Якщо терен зацвів, значить, до кінця місяця буде холодно.
  • Калина розпустила квіти – настав час для посадки огірків, гарбуза, кукурудзи і бобових
  • Якщо журавлі в'ють гнізда більше по долинах – зерно можна садити і в темних, вологих ділянках. Якщо їхні гнізда розташовані по верхах, значить, у низинах урожай буде пріти.
  • З'явилися сережки на квітучих кленах – можна висаджувати буряк.
  • Носяться по небу зграйки горобців, віщують вітряну погоду.
  • Кує зозуля – погода буде доброю.
  • Багато хрущів говорить про швидку посуху.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.