У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мучеників Терентія Африканського (Карфагенського), Петрійського. Інші назви свята: «Терентій», «Терентьєв день», «День солнцезаходу», «День дружин, що каються». Маревним день прозвали на честь сонця в мареві, тобто в тумані – стародавньої прикмети, за якою наші пращури судили про родючості майбутнього сезону.

Терентій народився в Африці в 3 столітті. Одного разу імператор-язичник по імені Декій видав указ, згідно з яким всі обов'язково повинні приносити жертви ідолам. Але Терентій та його дружина відмовилися. Правитель Африки Фортуніан наказав ув'язнити святого і його трьох друзів. Їх мучили голодом, напускали змій. Але Бог послав ангела, який допоміг їм звільнитися від пут, втамував голод і відгородив від гадів. Тоді Фортуніан зрозумів, що цей бій він не виграє і за його наказом мучеників обезголовили.

Чого не можна робити 23 квітня

Не можна, щоб в домі був безлад, речі невипрані, а рослини не политі. Інакше у вашому будинку не буде розумних і хороших людей. Якщо зустрічаєте людину з повним відром або з сміттєвим пакетом – не переходьте їй дорогу, дайте пройти, інакше ви перейдете дорогу власному везінню.

Народні прикмети на 23 квітня

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Приказки та прикмети:

  • Терентій - день сонцезаходу.
  • Якщо вранці проти сонця туман, то обов'язково піде дощ.
  • Якщо з ранку сонце в імлі - означає, що слід чекати хорошого врожаю, а якщо небо чисте – урожай буде поганим.
  • Чим довше сонце буде в серпанку, тим більше врожаю буде зібрано восени.
  • Ясне чисте небо і яскраве сонце на Терентія Маревного означає, що можна приступати до обробітку озимих полів.
  • На ліщині з'явилися сережки – земля більше не промерзне.
  • Якщо у цей день з'являлися молоді павучки, то це означало остаточне тепло, а сидять високо старі павуки - передбачали заморозки.
  • Народжені 23 квітня зазвичай ведуть життя сповнене змін. Носити їм слід корунд.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.