Шахраї активно заманюють користувачів мережі дармовими iPhone і грошовими виграшами. Однак це обертається для людей лише втратою їх кревних і величезними кредитами. В даний час популярним стало виготовлення дублікатів сім-карт і відкриття електронних кабінетів у мобільних операторів, про що пише OBOZREVATEL.

Фальшиві виграші

У "ПриватБанку" розповіли, що хтось від їх імені розігрує призи. Зокрема, в соцмережах пропонують пройти невелике опитування і отримати за нього 8 тисяч гривень, які виводяться на картку "ПриватБанку".

У повідомленні йдеться: "Призові опитування" проводять в інтернеті шахраї. "ПриватБанк" попереджає клієнтів про новий вид шахрайства. Під видом виплати грошових призів за відповіді на прості запитання шахраї отримають доступ до особистих фінансових даних учасників і списує гроші з карток".

Схема з ПриватБанком

Також не рекомендується переходити по посиланню з вимогою відповісти на питання: "Ви не тільки витратите гроші на "комісію" за виграш, але і дасте можливість використовувати ці картки для крадіжки ваших грошей".

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Ще один варіант ви "виграли" приз, який доставить кур'єр і потрібно лише сплатити невелику суму за доставку, наприклад, 100 гривень. Людина погоджується, ставить галочку і щомісяця з її рахунку списується сума.

У банку зазначили: "Суми невеликі, але враховуючи розмах і регулярність, можна тільки уявити, скільки вони заробляють. Схема працює по всьому світу. Причому часто такі хостинги мають бразильську прописку, і суми списання приходять в реалах".

Схема з сім-картою і банком

Отримання копії сім-карти

В Україні все більшої популярності набуває схема з сім-картами мобільних операторів.

В асоціації членів платіжних систем пояснили: "Шахраї активно виготовляють дублікати ваших сім-карт. Причому знайшли новий спосіб як ними заволодіти – через електронні кабінети мобільних операторів. До них ви можете прив'язати номер свого телефону. Коли ви це робите, вам приходить СМС з кодом. Так от шахраї під виглядом оператора можуть дзвонити і дізнаватися у вас цей код. Наприклад, один чоловік розповідав, що йому зателефонували від імені оператора і сказали, що хочуть підключити йому 4G. Для цього їм потрібний код. Він і назвав".

Банківські картки

Після цього зловмисники розкривають кабінет і замовляють дублікат сім-карти, з якою спокійно потрапляють в інтернетбанкінг, де виводять всі гроші і оформляють кредит.

Щоб уникнути обману рекомендується переходити на контракт з мобільними операторами або ж проходити ідентифікацію. Якщо оператору будуть відомі ваші додаткові дані, то він зможе перевірити, хто намагається потрапити в кабінет. Також не слід публікувати номери телефонів, до яких прив'язані карти, у відкритому доступі.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що українці обурені комісією від Ощадбанку, яку він стягує за оплату комунальних послуг.

Як повідомляв портал "Знай.uа": у столиці розкрили масштабну аферу, в результаті якої зловмисники ошукали людей на 70 мільйонів гривень.

Також "Знай.uа" писав, що одна з мешканок України перехитрила шахрая, який намагався дізнатися у неї пін-код доступу до карт.