Біографія і дитинство артиски

У артистки кримсько-татарсько-вірменське походження. З 2016 року стала народною артисткою України. Вона виступає в багатьох жанрах музики: поп, соул, джаз, електро і фанк.

Справжнє ім'я співачки – Сусанна Джамаладінова, а псевдонім Джамала вийшов з початкових літер прізвища. Дівчина народилася в Киргизії в невеликому місті 27 серпня 1983 року, але її дитинство і підліткові роки пройшли поруч з Алуштою в Малореченському.

Національність Джамали – кримська татарка по батькові і вірменка по матері. Ще в 1944 році її прабабусю разом з сім'єю депортували з Криму, тому її батько в підсумку повернувся на батьківщину. Джамала одного разу розповіла, що батькові це вдалося хитрістю. У 80-х роках у Криму не продавали нерухомість родичам татар, раніше депортованих. Але сім'я знайшла відмінний будинок, батьки фіктивно розлучилися і оформили будинок на дівоче прізвище матері.

У батьків майбутньої артистки, як і у багатьох в Криму, був туристичний бізнес під Алуштою. Існує думка, що Джамала почала співати ще в 1,5 року, бо її мати під час вагітності акомпанувала на фортепіано солістам. В 9 місяців дівчинка вже добре плавала, а в 9 років знала, що хоче стати співачкою.

Джамала в дитинстві

Популярні новини зараз

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд

Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

Тому батьки віддали її до музичної школи, вона вже тоді брала участь у дитячих конкурсах, виграла «Дитячий дощ» і навіть записала альбом. Її пісні з цього альбому часто пускали по кримському радіо.

Хоча батьки не дуже хотіли, щоб дочка пішла по музичному шляху, але її не відмовляли. У віці 14-ти років Джамала вступає в музичне училище Сімферополя, де вивчає оперну музику і класику. Навіть грала у джаз-групі «Тутті». Через три роки вона вступає до київської Національної музичної академії. Комісію здивував її 4-х октавний діапазон, і вони її прийняли, і не дарма. Джамала стала кращою на курсі, хотіла почати сольну кар'єру в LaScala.

Сім'я

  • Батько – Алім Айярович Джамаладінов – хоровий диригент свого ансамблю;
  • Мати – Галина Михайлівна Тумасова (Тумасян) – піаністка і вчитель у музичному училищі;
  • Евеліна – старша сестра;
  • Назилхан – прабабуся співачки.

Джамала з батьками

Кар'єра

Розпочала шлях у своїй творчій кар'єрі Джамала ще в дитинстві. Співачка дебютувала на сцені в 15 років. Потім виступала на конкурсах Європи, України і Росії, перемагала, завойовувала престижні премії та призи. Олена Коляденко почула демоверсію її виступу з джазового фестивалю в Італії. Після цього хореограф запропонувала Сусанні головну партію в «Па», мюзикл, і дала пораду взяти участь в «Новій хвилі».

Джамала - Мамин синок (Нова хвиля 2009)

Далі Джамаладінова вирішила готуватися до Юрмали 2009 і тоді і стала називатися Джамалою. Спочатку пройшла відбір у Києві, потім у Москві. Уже першим своїм виступом вона про себе голосно заявила. Алла Пугачова стояла, аплодуючи Джамалі, коли та виконувала «Мамин синок». На Новій хвилі отримала Гран-прі, що стало сильним поштовхом для її кар'єри. Далі вона дає два сольних концерти в Києві, бере участь у ТВ-програмах, графік стає щільнішим і напруженішим. У тому ж 2009 році її запрошують на головну партію в опері «Іспанська година», через рік взимку вона співає в опері-виставі Бодіані. Її голосом захопився Джуд Лоу.

2011 рік – Джамала бере участь у відборі на «Євробачення», виступила з піснею Smile, але у фіналі не виграла. Вона вважає, що закрите голосування було нечесним і її незаслужено засудили. Також в цьому році випускає дебютний альбом з піснями, написаними нею. У 2013 році вийшов другий альбом «All or Nothing».В 2015-м – альбом «Подих» і перший її альбом тільки з неангломовною назвою, серед пісень, написаних самою Джамалою та у співавторстві стали: «Drifting Apart», «Більше», «Sister’s Lullaby», «Обіцянку» та ін.

Jamala – Smile

В 2016 році, через п'ять років, Джамала знову проходить відбір на «Євробачення» від України. Батько так сильно вболівав за неї, що поїхав до дідуся повідомити, яку чудову, створену для перемоги, пісню написала його дочка. У фіналі Джамала заспівала пісню «1944», яку присвятила своїй прабабусі, пам'яті предків, прославила місце свого народження. У 1944 році її прабабусю Назилхан депортували з Криму і більше вона не повернулася.

У фіналі, який проходив 21.02.2016, членами журі стали Костянтин Меладзе, Андрій Данилко та Руслана. Тоді Джамала поступилася «The Hardkiss», але глядачі віддали свої голоси за неї. За словами співачки, брати участь у конкурсі було нелегко. Хоча у фіналі Євробачення глядачі віддали голоси більше за Сергія Лазарєва, але журі дуже низько оцінили його, тому співак отримав лише 3-е місце.

Джамала Євробачення 2016

Перемігши на цьому конкурсі Джамала випускає міні-альбом з переможною піснею і ще 4-ма композиціями, а потім 4-й альбом під назвою 1944. Також в останній альбом увійшло 11 пісень. У тому ж році Джамала стає народною артисткою України.

Через рік у фіналі Євробачення Джамала, як переможниця з минулого року» виступає зі своєю піснею, називається «I Believe in U». Перед цим пісня прозвучала вперше в Палаці Спорту в Києві на сольному концерті. Джамала сама написала і музику, і слова до цієї пісні. На цю пісню в 2017 році зняли кліп, режисером якого був Ігор Стеколенко, який найбільш відомий тим, що знімав кліпи «Океану Ельзи» і «Brutto».

Jamala - I believe in U - Interval Act at the Grand Final of the 2017 Eurovision Song Contest

Тоді ж Джамала стала актрисою, вона грала фрейліну в картині «Поліна», а ще з'явилася як камео в «Боротьба Джамали» та документальному фільмі «Джамала.UA».

За цей рік Джамала отримує премію «YUNA», як Найкраща пісня (1944), Найкращий соло-артист, Кращий дует («Заманили» з ДахаБраха), а також премію «Жінка України 2017» і премію «Viva! Найкрасивіші-2017».

У 2018 році в першій половині року вона з'являється тільки як суддя шоу «Голос», так як вирішила присвятити себе сім'ї і материнству. У 2019 році Джамала – суддя на Нацвідборі «Євробачення 2019», у фіналі якого представила нову пісню “Solo”, а також розкритикувала дует ANNA MARIA за скандальне інтерв'ю щодо Криму.

Цікаві факти і чутки

Співачку часто порівнювали з різними артистами, у неї навіть є пісня «Це я – Джамала» (англійською мовою “it's Me Jamala”) слова якої говорять, то вона – не Леді Гага і не Еммі Вайнхауз.

У дитинстві однокласники дражнили майбутню співачку, запитували, навіщо вона сюди приїхала і посилали в «свій Татарстан». Дівчинці не раз доводилося пояснювати, що ніяк не відноситься до казанських татар.

Знаючи, що хоче стати співачкою, Джамала в дитинстві все одно не любила фортепіано, але наполегливість матері допомогла їй.

«99 % репертуару — це мої власні пісні. І я відчуваю себе вільніше та впевненіше як композитор завдяки маминим старанням».

Джамала з мамою

Хоча співачка і не консервативна, але шанує традиції і повагу до старших, при зустрічі з дідусем цілує йому руку, вдома знімає взуття, сидячи за столом дякує Богу за воду і їжу. Якщо знаходиться у суспільстві мусульман чоловіків прикриває плечі, спини і пахви.

Коли Джамала ще чекала дитину, то скаржилася на погрози фанатів Melovin, фіналісти Національного відбору Євробачення 2018. Її закидали смсками з обіцянками «знайти і покарати», якщо їх кумир не переможе. Інші члени журі обурилися такою поведінкою шанувальників, запитали Melovin, чи відчуває він відповідальність за їх поведінку. Він сказав, що фанатів,що погано поводять себе, він більше не називає "меловінаторами".

Джамала про фанатів Melovin

Також 2 учасниці, фіналістки ANNA MARIA, потрапили в не саму приємну ситуацію на відборі на Євробачення. Їм задавали питання про Крим. Мати фіналісток отримала медаль РФ «За повернення Криму», але артистки кажуть, що намагаються не зачіпати політику, спілкуючись з батьками і не мають відношення до їх вибору.

Ми зробили свій вибір, а батьки – свій. Ми не можемо його змінити. Якщо б постало питання – вибрати конкурс або батьків, ми, як і будь-яка нормальна людина, вибрали б батьків. Ми, українські співачки, ми народилися в Криму. Ми не порушували українські закони, ми не давали концерти в Росії. Ми любимо Україну

Джамала розповіла їм, як потрібно відноситься до Криму:

Я також плачу, бо обрала батьків, тому що не можу до них поїхати, тому що вони на окупованій території. Як ви можете говорити в інтерв'ю, що "Крим – наша батьківщина?". Ви повинні говорити, що Крим анексований, що Крим окупований, що у нас йде війна. Вам треба це визнати

Джамала відповіла дуету ANNA MARIA

Коли під час «Голос країни 7» выступала Салтанат Аширова з піснею Alicia Keys «Fallin», Потап і Джамала повернулися в останній момент, але Джамала відмовилася брати її в команду після спілкування. Вона пояснює це тим, що конкурсантка не виконала дуже важливий уривок з пісні.

Я хочу вас запитати: чому ви не виконали дуже важливий хід в цій пісні, якого всі чекали?

Салтанат після цього виконала потрібний уривок, але Джамалі її виконання не сподобалося, до себе в команду дівчину вона не взяла, що не мала права робити, після того, як повернулася.

Її колега, тренер проекту Тіна Кароль виразом свого обличчя теж дала зрозуміти, що вона засуджує Джамалу за такі витівки.

Салтанат Аширова "Fallin'" - вибір наосліп - Голос країни 7 сезон

Особисте життя

Раніше Джамала говорила, що у неї не вистачає часу на сім'ю, але вона хотіла б її мати, хоча не впевнена, що чоловік зможе витримати напружений графік артистки. Дівчина дуже спокійна, весела, багато подорожує, спілкувалася з багатьма цікавими людьми і закохувалася. З часом стала натякати про можливість шлюбу, хотіла доброго і уважного чоловіка. У 2017 році Джамала вийшла заміж за Бекіра Сулейманова, з яким зустрічалася з 2016 року. А весілля провели в татарських традиціях.

Про заручини розповіла в листопаді 2016 року і показала обручку, потім розповіла про цей зворушливий момент. За її словами Бекір зробив пропозицію у Львові на верхівці ратуші.

Джамала з чоловіком

З чоловіком вона познайомилася на вечірці кримських татар, зустріла хлопця, танцювала, сміялася з ним. Але коли дізналася, що він економіст, побоялася, що спільну мову знайти не вдасться. Але зараз саме його математичний склад розуму допомагає їй зрозуміти музику по-новому. Пара і зараз не пропускає кримсько-татарські важливі заходи в Києві. Після вечірки вони подружилися, Джамала часто просила у Бекіра дружньої поради, розповідає йому про свій день, а він – про новини у своєму житті, разом гуляють, дивляться кіно і лущать насіння.

Джамала у весільній сукні

У вересні 2016 року вона вперше офіційно вийшла у світ в Сулеймановим. Виявилося, що до цього вони зустрічалися близько 3-х років, і відносини були не такими простими. В основному через вразливость та чутливость артистки.

В одному з інтерв'ю, вона зізнавалася, що він вже робив їй пропозицію, але тоді дівчина була ще не готова до серйозних стосунків.

Після того, як ця таємниця була розкрита, хронікер Джамали на "Євробаченні", журналіст "Громадського" Богдан Кутєпов, опублікував зворушливе відео прощання Джамали з Бекіром перед від'їздом на конкурс в Стокгольм.

Так як обидва кримські татари у яких зазвичай патріархальний уклад, і такий же був у родині Джамали, співачці було складно зважитися на такий відповідальний крок, враховуючи, що її кар'єра – на підйомі.

Вона зізнавалася, що сильно боїться розчинитися в чоловіці і втратити себе, не хотіла бути другою половинкою, тому що вона – ціла, але може бути другом і помічницею.

Весілля Джамали

Журналісти одного разу розглянули кругленький живіт Джамали і вирішили, що вона вагітна, але артистка спростувала чутки, сказавши, що через білий вільний костюм створюється обман зору. Народила дитину 27 березня 2018 року вперше, це був син, його назвали Емір-Рахман Сеїт-Бекір.

Фотографії

Джамала з сином

Джамала з мамою, сестрою та сином

Джамала в Голос країни 7

Джамала з чоловіком

Джамала на відпочинку

Відео

Jamala. Зе Інтерв'юер. 22.10.2018

Джамала: «Я боюся, що коли я приїду в Москву, скажуть "Джамала наша"»

Новини

Раніше Знай.ua повідомляв, що в мережі з'явилися фото з виступів Джамали в РФ. Розважала росіян під час Євромайдана. Співачка виправдалася за виступи в Росії.

Нагадуємо, що Джамала розповіла, що думає про MARUV на прес-конференції, яка відбулася з членами журі після оголошення результатів.

Також портал Знай.ua писав, що Джамала пожартувала над шанувальниками, виклавши зворушливий знімок.

Посилання