Мільйони українців кинуть палити завдяки плановому підвищення акцизів на сигарети.

Про це зазначив генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України Андрій Скіпальський.

Так, за попередніми підрахунками вже невдовзі пачка сигарет коштуватиме в Україні близько 100 гривень, що сильно зменшить цінову доступність шкідливого продукту.

"Навіть підвищення ціни на 5-6 грн в 2019 році продовжить зниження споживання сигарет, відповідно, буде позитивний ефект для всього населення України, переважно курців", - зазначив Скіпальський.

Популярні новини зараз

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Цибуля тепер – у подарунок: українські фермери масово позбавляються овочу

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Він також підкреслив, що поки збільшення ціни на сигарети є найефективнішим методом блротьби з курінням.

"Є міжнародна формула, що підвищення ціни на цигарки на 10% призводить до зниження споживання сигарет на 2-5% в залежності від бідності чи багатства країни. В минулому році у нас в середньому зросли акцизи на 30%. Ціну підвищили вище рівня акцизів. в середньому ціна на сигарети виросла на 24% при рівні інфляції в 9,8%. тобто в чистому вигляді - на 14%. і ми маємо падіння продажів і вживання на рівні 17%. при цьому надходження до державного бюджету зросли на 10%", - повідомив представник Міністерства охорони здоров'я.

Разом з тим варто відзначити, що завдяки новому білкового сенсору вчені можуть спостерігати за накопиченням нікотину всередині нейронів і стежити за розвитком залежності.

Кожного разу, коли людина вдихає тютюновий дим, молекули нікотину проходять гематоенцефалічний бар'єр і потрапляють прямо в мозок. Тут однією з його мішеней стають ацетилхолінові рецептори, розташовані на поверхні нервових клітин.

Вони є нікотиночутливими. Коли нікотин з ними пов'язується, виникає каскад певних ефектів. Одним з них є легка ейфорія. Але цим все не обмежується. Молекули нікотину проникають також в нейрони. Їх рух всередині нейронів залишається досить туманним і недостатньо вивченим.

Біологи створили штучну систему, яка складається з двох білків. Це дозволяє візуалізувати розподіл молекул, які потрапили в клітину. Один з білків зв'язується з нікотином, внаслідок чого змінює свою форму. Це призводить до активації другого, флуоресцентного білка. Цей так званий "датчик" можна вносити певні ділянки клітини. Його світіння і загасання дозволить з'ясувати, коли і де накопичується нікотин.

Нагадаємо, сенсаційне відкриття вчених допоможе вам кинути курити.

Як повідомляв "Знай.ua", курцям повідомили чергову "убивчу" новину.

Також "Знай.ua" писав, що електронна цигарка розірвала вейпера.

Ціни на вітчизняні цигарки зрівняють з європейськими