Водохреще святкують щорічно 19 січня. Традиції цього світлого праздникабезумовно, пов'язані зі стихією води, якій приписували потужні цілющі і очищаючі властивості ще за часів язичництва.

Головні традиції Водохреща

Свято Водохреща традиційно починається ввечері 18 січня. Його називають Водохресним Святвечором.

Вдень прийнято ходити до церкви на молебень і відстояти службу, після чого в затишній домашній атмосфері пообідати з родиною. Також до заходу сонця необхідно намалювати по одному хресту крейдою над кожними дверима і вікном, закликаючи таким чином сили Божим оберігати оселю.

Популярні новини зараз

Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

Примітно, що в цей день дотримуються суворого посту і не їдять з самого ранку. На столі під час трапези повинні стояти не лише пісні страви, але і кутя з рису, родзинок і меду. Її обов'язково потрібно запити узваром.

19 січня прийнято ходити до церкви, а після омиватися святою водою.

Освячення води відбувається в спеціальній ополонці, яку називають "иорданью". Священик освячує воду, опускаючи в неї хрест. Після цього вода вважається такий же святий, як і в річці Йордан.

Головні прикмети на Водохреща

1. Якщо перший чоловік, якого зустріне на своєму шляху незаміжня дівчина, буде молодий і гарний собою - значить, весілля не за горами. Але якщо ж він буде старий і немічний - в цьому році заміжжя чекати не варто.

2. Якщо на Водохреща випаде багато снігу - це до міцного здоров'я! Вважається, що водохресний талий сніг і вода мають потужну лікувальну силу, яку не втрачають весь рік. Лікувати снігом рекомендують хвороби суглобів, нашкірні захворювання, порізи й опіки.

3. Якщо зірки на Водохреща світять яскраво, значить погода влітку буде суха і спекотна весна почнеться рано, а "бабине літо" триватиме довше покладеного строку. Втім, яскраві зірки на небі свідчать ще й про те, що рік буде спокійним, без великих політичних і економічних потрясінь.

4. Якщо безупинно гавкає собака - це до добробуту і матеріального достатку. Собаки просто звуть вас на полювання, обіцяючи гарну здобич. Вашій "здобиччю" може бути успішна операція в бізнесі, гонорар, нова високооплачувана робота або несподіване спадок.

Нагадаємо, Водохреща – це не свято моржів: диякон Помісної УПЦ розповів, як правильно відзначати 19 січня. Пірнання в ополонку не є запорукою гідного святкування Богоявлення.

Як повідомляв Знай. ua, привітання з Хрещенням Господнім 2019: кращі листівки зі святом. В цей день потрібно привітати всіх своїх близьких зі святом.

Знай. ua писав, що Хрещення 2019: як підготуватися до купання в ополонці, щоб не захворіти. До цього заходу потрібно підходити виважено і не нехтувати порадами лікарів.