В районі гори Гимба Міжгірського району рятувальники знайшли туристів, котрі втратили орієнтир та заблукали. Ними виявилися двоє сноубордистів зі Львова 1988 та 1991 років народження.

Вони самі повідомили в екстрені служби по телефону про своє місцезнаходження, коли зрозуміли, що через темну пору та погану видимість самотужки не зможуть повернутися до бази відпочинку.

"Для проведення пошуково-рятувальних робіт на спецавтомобілі вирушили 5 фахівців гірського пошуково-рятувального відділення смт Нижні Ворота Воловецького району. Під час проведення даних пошуково-рятувальних робіт було виявлено й киянина 1996 р.н.. Лижник зі столиці також втратив орієнтир та заблукав у Карпатах. Усіх відпочивальникі було знайдено та о 21:30 доправлено до їхнього тимчасового місця проживання на туристично-рекреаційних об’єктах в с. Пилипець. Медичної допомоги туристи не потребували", - коментують у Державній службі України з надзвичайних ситуацій

Як не заблукати у Карпатах?

Популярні новини зараз

Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

По-перше, подорожувати незнайомою місцевістю у горах Карпат - при відсутності компасу, картографічних матеріалів та без попереднього вивчення даної території неприпустимо.

Орієнтування без компасу та карти у горах Карпат

При відсутності компасу можна орієнтуватися за небесними світилами, за деякими місцевими предметами, за природними прикметами.

Орієнтування у горах Карпат за зірками

Орієнтування за зірками зводиться до вміння знайти на небозводі Полярну зірку, яка завжди показує напрямок півночі. Її можна знайти за сузір'ям Великої Ведмедиці або за сузір'ям Кассіопеї.

Полярна зірка - найяскравіша зірка в сузір'ї Малої Ведмедиці, яке має вигляд повернутого ковша.

Орієнтування у горах Карпат за Місяцем

Якщо при сильній хмарності Полярної зірки не буде видно, але видно Місяць, то права половина диска Місяця о 19 год вказує нам напрямок на південь, о першій годині ночі - на захід.

Повний Місяць о 19 год знаходиться на сході, о першій годині ночі - на півдні, о 7 год ранку - на заході. Коли ж видно ліву половину диска Місяця, то о першій годині ночі Місяць буде знаходитись на сході, а о 7 год ранку - на півдні.

Орієнтування у горах Карпат за сонцем

За сонцем можна визначити сторони горизонту пам'ятаючи, що в нашій півкулі воно приблизно знаходиться: о 7 годині ранку - на сході; о 13 годині - на півдні; о 19 годині на заході.

Орієнтування у горах Карпах по деревах

Кора хвойних і листяних дерев звичайно значно темніша й більше вкрита мохом та лишайниками з північного боку.

У хвойних дерев з боку півдня добре помітно окремі краплі й цілі нальоти смоли, що показують напрямок найбільшого обігрівання сонячними променями, тобто південь.

На пеньках шари щорічних приростів з північного боку тонші та щільніші, ніж з південного. Не менш точну інформацію по визначенню сторін горизонту дають гриби Карпат. Необхідно пам'ятати, що вони ростуть з північної сторони дерев, пеньків, кущів. На східній і західній стороні дерев, каменів, кущів їх значно менше, а на південній стороні, особливо в суху погоду, їх майже не буває.

Орієнтування у горах за місцевими предметами

Вхід до православних церков розташований завжди на захід, а косе перехрестя хреста верхньою своєю частиною показує на північ. Дзвіниці церков звернуті на захід.

Дивіться: українські лижники, які заблукали у горах Драгобрату, повернулися до Києва

Нагадаємо, у Карпатах на популярному гірськолижному курорті Драгобрат випало більше метра снігу. Як повідомляв "Знай.ua", стало відомо, що шукав Гітлер у Карпатах задовго до війни. Також "Знай.ua", писав, синоптик розповів, чим здивує погода в Україні на Новий рік.