Інші назви свята:

  • «День святого Миколая»,
  • «Микола»,
  • «Миколин день»,
  • «Микола морозний»,
  • «Зимник»

Історія свята

Миколай жив у 3-4 століття і був великим Божим угодником, тому його і назвали Угодником. Святителя вважали заступником всіх, утішником, всіх сущих в бідах притулком, благочестя стовпом і поборником вірних. Миколай в цей день творить дива, щоб допомогти людям, які йому моляться.

Коли Миколай здійснював паломництво до Єруалим, на прохання зневірених подорожніх молитвою заспокоїв шторм на морі. Миколай врятував трьох чоловіків, утримавши меч ката. Чоловіків невинно засудив корисливий градоначальник. До Миколая зверталися і язичники, і він допомагав всім, хто просив. Святий Миколай зробив стільки добрих справ на славу Бога, що їх важко перелічити, але ним завжди рухала віра.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Показати ще

Миколай помер у 4-му столітті у глибокій старості. Згідно з переказами його мощі не тліли і виділяли чудове миро, від якого зцілилося багато людей.

Традицією свята

Звичайно головною традицією є подарунки дітям під подушку, поки вони сплять. І щоб пояснити цю традицію є одна легенда. Згідно з нею, якось жили 3 сестри, дуже бідні, і хто не хотів брати їх собі в дружини. Микола вирішив їм допомогти і підкинув вночі подарунок – три мішечки із золотими монетами. Микола закинув їх у трубу каміна, а як раз в той день дівчата розвісили посушитись шкарпетки поруч з каміном, ось мішечки і потрапили в них. Потім Микола робив всім подарунки, всім нужденним, але так, щоб його не помітили.

Ще за традицією вранці проводиться церковна служба на честь Миколая, після чого люди збираються за святковим столом. Але не забувайте, що зараз Різдвяний піст, тому вибирайте страви обережно.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині