У християн східного обряду у середу, 28 листопада починається Різдвяний піст.

Католицьке Різдво

Це один з найтриваліших і найсуворіших постів, він триватиме 40 днів до 7 січня.

Віряни розповідають, що цей пост також називали Малою Чотиридесятницею, оскільки Різдво Христове вважали другою Великоднем. Саме тому віруючі витримували перед ним сорокаденний період фізичного і духовного очищення.

Популярні новини зараз

Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень

Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану

Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Показати ще

А ще Церква в цей день шанує мучеників і сповідників Гурія, Самона і Авіва. Ці святі жили в III-IV століттях і загинули мученицькою смертю за віру Христову.

У народі говорили, що на Гурія "зима приїжджає на рябій кобилі і розганяє всю нечисть". Начебто різні злі духи затихають і залягають до Святок. Правда, існує і протилежна думка: саме під час посту лукавий хоче всіляко нашкодити.

Народні прикмети щодо погоди такі: "Якщо в цей день лежить сніг, то долежить до весни"; "Яка ніч у Пилипівку, такий день і в Петрівку".

Різдвяний піст, крім усього іншого, збігався і з зимовим сонцестоянням (21 грудня). Як справедливо говорить прислів'я: "У Пилипівку день всього лише до обіду"

Нагадаємо, Різдвяний піст - це час не тільки фізичного очищення за допомогою дієти, але і духовного. Тому існує багато різних заборон.

Страви на Католицьке Різдво

Раніше Знай.uа писав про те, що щороку 28 листопада для православних починається 40-денний Різдвяний піст, який триває до 6 січня включно і закінчується святкуванням Різдва Христового.

Різдво

У цей період необхідно виключити з раціону м'ясні та молочні продукти, а також яйця. При цьому заборонено вживати алкоголь, крім вина в певні дні. Так, в цьому році день Святого Миколая Чудотворця, 19 грудня, припадає на середу, тому дозволяється випити трохи вина.

Проте на вихідні і церковні свята, якщо вони не випадають на середу і п'ятницю, дозволяється риба. Наприклад, 4 грудня, коли православні відзначають свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Також Знай.uа повідомляв, що Різдвяний піст має тисячолітню традицію.