Різдвяний піст: історія

Перші відомі згадки про Різдвяний піст були в 4-му столітті. Різдвяний піст триває майже стільки ж, скільки і Великий, але при цьому він не такий суворий. Спочатку цей піст тривав лише один тиждень, пізніше - 10 днів. А після Константинопольського собору (1166 рік) затвердили, що всі християни повинні поститися 40 днів перед Різдвом. Ця тривалість залишилася і до сьогоднішнього дня. Після піст став називатися в церковному статуті Чотиридесятниця.

Мета встановлення поста - очиститися, покаятися за допомогою посту і молитви, просвітитися серцем і душею перед святковою зустріччю Різдва. Людина, яка постить, намагається змінитися своє життя на краще, очиститися від гріхів. 40 днів - це своєрідний символ 40 днів посту Мойсея, який отримав накреслення слів Божих на кам'яних скрижалях.

Різдвяний піст 2018: традиції

Під час посту обмежують себе не тільки в їжі, але і відмовляються від веселощів, сексу, шкідливих звичок, повністю зосередивши всього себе на старанних молитвах. В цей час варто покаятися, пробачити образи, викорінити злі думки і утриматися від спокус. Головною метою є духовне очищення. Під час Різдвяного посту не можна сваритися з близькими і рідними, постаратися позбутися від гріховних думок.

Популярні новини зараз

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

За традицією хрестити людину можна в будь-який день посту, але не можна вінчатися і укладати шлюби, адже це час для утримання і молитов. Весілля зазвичай планують до поста або вже після. Також намагаються не відзначати ніякі важливі дати в цей період. Відмова від алкоголю теж має місце.

З продуктів строго заборонені м'ясо, яйця, молочні продукти, алкоголь. Хоча в окремі дні можна випити трохи вина. По середах і п'ятницях прийнято дотримуватися сухоядення (не термічно оброблена їжа). При цьому можна їсти горіхи, овочі, фрукти, мед, хліб. Риба і вино допускаються тільки в деякі дні. Піст закінчується Святвечором (6 січня).

Раніше Знай.ua повідомляв, через перекриття доріг по всьому Києву Новий рік обернеться для столичних водіїв сущим пеклом

Нагадуємо, ми вивели алгоритм ідеальної сукні на Новий 2019 рік

Також Знай.ua повідомляв кому категорично не можна обмежувати себе в їжі в Різдвяний піст .