Усі з нетерпіння чекають новорічних свят, однак усі розуміють, які витрати чекають на родини, адже традиційно у кінці року ціни різко стрибають догори. Щоб свято було вдалим, а стіл багатим експерти радять вже сьогодні запасатися деякими продуктми.

Отже, через неповні два місяці витрати на меню, аналогічне торішньому, виявляться приблизно на 20% більше, ніж у грудні 2017-го, - пише "Сьогодні".

Отде, давайте підрахуємо, у скільки цього року обійдеться накрити стіл.

Що подорожчало

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

За даними Держстату, восени ціни підскочили практично на всі продукти 12,5%, в порівнянні з трьома кварталами 2017 року. До кінця року більшість продуктів ще більше подорожчає.

За підрахунками експертів, новорічне меню, аналогічне торішньому, обійдеться приблизно на 20% дорожче.

Для прикладу: якщо рік тому, за підрахунками, середній стіл на шістьох дорослих (три жінки і троє чоловіків), що включав три пляшки шампанського, три пляшки коньяку, незмінний олів'є і стандартний набір холодних і гарячих закусок обійшовся в 2900 грн, то в цьому році доведеться витратити на таке ж меню вже майже 3500 грн (+600 грн). Головні "винуватці" подорожчання — спиртне, м'ясна і рибна нарізка, сири і яйця, що входять до складу олів'є. Пляшка українського коньяку 5* з січня подорожчала на 35—40 грн, українське витримане шампанське на 20—25 грн, кіло сирокопченої ковбаси — на 50—60 грн, кілограм твердого сиру витримки 12 місяців — на 60—70 грн, кілограм червоної риби — на 100—120 грн.

Чим запасатися

Експерти радять купувати зараз твердий сир. Якщо, наприклад, взяти цілу головку, то запакована вона долежить до свят. Адже перед новий роком, за словами експерті, ціни зростуть на 30-40 грн за кілограм.

Також експерти радять не запасатися шампанським. Перед Новим роком на цей алкоголь часто влаштовують акції, і тоді ціни можуть бути вигіднішими, ніж зараз.

Нагадаємо, помідори перед Новим роком рекордно виростуть в ціні. Їх вартість може підскочити вчетверо.

Як повідомляв портал Знай.ua, українці у паніці через "перенесення" Різдва.

Також Знай.ua писав про те, що як змінились покупки та витрати українців за останні десять років.