Щорічно 11 листопада увесь світ відзначає День пам'яті загиблих у Першій світовій війні, офіційно відомий як День пам'яті полеглих (англ. Remembrance Day), або як День перемир'я, День поминання.

День перемир'я 11 листопада: шокуючі факти про Першу світову війну

Як відомо, Перша світова війна - це один з найбільш широкомасштабних збройних конфліктів за всю історію людства (28 липня 1914 — 11 листопада 1918). В результаті війни розвалилося відразу чотири великі імперії: Російська, Німецька, Австро-Угорська та Османська.

Так, 11 листопада 1918 року Компьєнським перемир'ям, яке означало капітуляцію нацистської Німеччини, закінчилася Перша світова війна. Варто відзначити, що вона тривала довгих чотири роки і три місяці. У вогні Першої світової загинуло майже 10 мільйонів осіб, близько 22 мільйонів було тяжко поранено. До того часу людство не знало таких масштабних втрат.

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Крім того, вкрай важливим підсумком цієї війни стало радикальне перекроювання політичної карти світу. Німеччина, як країна, що програла, змушена була демобілізувати в односторонньому порядку свою армію, видати переможцям свою авіацію і флот, відмовитися від колоній, а також від Ельзас-Лотарингії, польських провінцій і ряду інших регіонів колишньої імперії. При цьому Німеччина повинна була виплатити величезні репарації в рахунок відшкодування збитків від війни іншим країнам-учасникам війни.

А союзники Австро-Угорщина і Туреччина були розчленовані. Не дивлячись на те, що Болгарія збереглася як суверенна незалежна держава, її територія істотно зменшилася. Під час військового конфлікту останні континентальні імперії в Європі — Німецька, Австро-Угорська та Російська. В Азії Османська імперія розпалася.

В цей день багато країн відзначають День пам'яті або поминання, День ветеранів або День перемир'я, щоб вшанувати загиблих у Першій світовій війні людей.

Дивіться анімаційну історію Першої світової війни: