В найближчі кілька місяців набуде чинності закон про "будівельну амністію"легалізацію зведених без дозволу дачних і житлових будинків, прибудов, інших приміщень господарського призначення.


Формально ця процедура нічого не коштує, але на практиці все інакше. Держава фактично дає вибір, але у підсумку доведеться платити за документи в спеціалізованих структурах.


Будівельна амністія стосується


Садибних житлових будинків, садових, дачних споруд, гаражів, різних господарських будівель загальною площею не більше 300 квадратних метрів, які були зведені з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року.

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще


Споруд сільгосппризначення, побудованих до 12 березня 2011 року.

Податок на нерухомість


Амністія надається безстроково, але право скористатися нею є тільки у власників, або осіб, котрі отримали нерухомість у спадок. Для оформлення документів потрібно звертатися до державного архітектурно-будівельного контролю при виконавчих комітетах міської, селищної або сільської ради.

Податок на нерухомість


Заява про прийняття об'єкта в експлуатацію пишеться в довільній формі , подається через Центр з надання адміністративних послуг разом з пакетом з 4 документів, а в окремих випадках - з 5-ти. Термін прийняття рішення - 10 днів.


Необхідні документи


Документ про технічну інвентаризацію - технічний паспорт, який повинен бути в кожному домі. Звертатися потрібно в сертифікований орган технічної інвентаризації (колишні БТІ, які зараз є приватними структурами).


Документ, що підтверджує право на землю з самовільними забудовами - свідоцтво про право власності або витяг з державного реєстру.

Податок на нерухомість


Узгодження місця розташування об'єкта вимогам державних будівельних норм в місцевому органі містобудування та архітектури - заява на узгодження подається пишеться окремо.


Декларація про готовність об'єкта до експлуатації - форма декларації розміщена на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції.


Вартість оформлення


Суто державі ви нічого не платите, але є ще послуги нотаріуса. Крім того, вам знадобиться технічна інвентаризація та технічне обстеження – все проводять комерційні структури.


Вартість інвентаризації в середньому становить 2000-3000 грн в залежності від площі і запитів фахівця. Якщо об'єкт площею 100 квадратних метрів, технічне обстеження обійдеться в 3000-4000 грн і вище.


Дивіться: Українці розпочали сплачувати податки на нерухомість


Нагадаємо, українці отримали змогу придбати соціальне житло.
Як повідомляв Знай.ua, на первинному ринку в декілька разів збільшилися продажі житла.
Також Знай.ua писав, в Україні зростуть ціни на оренду житла.