У 2024 році на людей чекає особливий Великдень - Великдень в умовах війни, як і двічі до цього. Проте світле свято Воскресіння Христового залишається таким за будь-яких обставин.

Згадаймо головні великодні символи.

1. Яйця.

Історія великоднього символізму цього продукту дуже цікава. Буцімто це був подарунок Марії Магдалини імператору Тіберію. Вона розповіла йому про те, що Ісус Христос воскрес. Однак Тіберій відмовився в це вірити і заявив, що це рівнозначно тому, що подароване яйце почервоніє. І воно справді почервоніло, символізуючи кров Христа. В Україні популярні як крашені (фарбовані в червоний колір яйця), так і писанки (розфарбовані в традиційні візерунки).

Крашанки, фото із соцмереж

2. Агнець божий.

Образ ягняти також дуже популярний на Великдень. Він символізує жертву Ісуса. У нашій країні здавна хазяйки випікали ягня з тіста, і він був однією з головних прикрас святкового столу.

Популярні новини зараз

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

3. Паски.

Найважливіший символ, без якого ми не уявляємо Великдень. Цей символ з'явився завдяки Артосу – хлібу, освячення якого проводять у перший день Великої урочистості. Якщо на столі стоїть паска, це означає, що двері до будинку для Ісуса завжди відчинені.

Паска, фото: Знай.ua

4. Благодатний вогонь.

Щорічно у храмі Гробу Господнього збираються тисячі паломників, які чекають на патріарха з благодатним вогнем. Люди моляться, поки благодатний вогонь не зійде. Паломники розповідають, що цей вогонь не палить, і люди сміливо можуть торкнутися його руками.

5. Пасхальне деревце.

Символ дерева, які стоять в раю. Православні християни з України використовують для пасхального деревця гілочки верби, прикрашені різноманітними стрічками та пташиним пір'ям.

Нагадаємо, що заборонено готувати на Великдень: ці страви ніяк не мають опинитися на святковому столі.

Раніше ми повідомляли про молитви за мир в Україні та за здоров'я близьких: найважливіші слова до Господа на Великдень-2024.