Міжнародний день дівчаток

Цей день проголосила Генасамблея ООН в грудні 2011-го року, визнавши права дівчаток. Цим днем ООН закликає зосередити увагу на тому, що цю проблему потрібно вирішити. З нею стикаються багато дівчаток. У них є право на безпеку, здоров'я, освіту і все це повинно бути якісним. І не тільки коли вони стануть жінками, а й в підлітковому і в дитячому віці. Їм потрібно допомагати реалізувати в цей період свій потенціал, дати можливість змінювати світ на краще, дозволити вибирати: ставати матір'ю, наставником, главою, підприємцем, політичним лідером або всім відразу. Тому в цей день багато держав повинні проводити заходи присвячені цій темі, а також обговорювати шляхи вирішення цієї проблеми.

Всесвітній день зору

Щочетверга відзначають Всесвітній день зору від Всесвітньої організації охорони здоров'я. Дату стали відзначати, щоб залучити глобальну увагу щодо сліпоти, порушень зору і реабілітації людей, які страждають подібними порушеннями. Сьогодні проводять безліч заходів, профілактичних і просвітницьких, які спрямовані на попередження подібних хвороб. Деякі країни дозволяють безкоштовно пройти обстеження у лікаря. Людям нагадують про важливість таких перевірок, щоб вчасно визначити проблему і вилікувати її на ранній стадії.

Православні свята:

  • Преподобних схімонахa Кирила і схимонахині Марії.
  • Преподобного Харитона Сповідника.
  • Собор преподобних отців Києво-Печерських, що в Ближніх печерах спочивають.
  • Пророка Варуха.

Харитонів день

У цей день відзначається пам'ять преподобного Харитона Сповідника, який жив в 3-4 століттях в Іконії (місто в Малій Азії). За часів гонінь на християн, влаштованих імператором Аврелианом, він постраждав за віру.
На Русі вважалося, що цей день недобрий. Люди намагалися не виходити на вулицю, в гості, навіть у двір, інакше на них можуть навести порчу або наврочити. Не можна було вдома нічим займатися, вимітати сміття з дому. Це була погана прикмета. Також в цей день молоді пари приходили до відунів, щоб пригостити їх пирогом і горщиком меду. Так вони задобрювали чаклунок, щоб вони не зіпсували весілля і не наслали безпліддя.

Популярні новини зараз

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Анатолій, Ганна, Опанас, Валентин, Василь, В'ячеслав, Георгій, Григорій, Єфрем, Іван, Іларіон, Ілля, Ісаакий, Кирило, Макар, Марія, Марк, Матвій, Мойсей, Прохор, Сергій, Тетяна, Уляна, Федір, Харитон