Експерти Центру економічної стратегії (CES), проаналізували проект Держбюджету на 2019 рік, який зараз знаходиться на розгляді Верховної Ради. Згідно з їхніми оцінками, піковий період виплат за зовнішніми боргами стане ключовим обмежуючим фактором для бюджету-2019.

Про це пише "Сегодня".

Зазначається, що наступного року Україна зобов'язана зробити значні виплати по боргах:

160,4 млрд грн (5,5 млрд дол.), Або 4,1% ВВП - погашення держборгу і боргу, гарантованого держава;
22,5 млрд грн, або 3,1% ВВП - зобов'язання за внутрішніми боргами (сума державного і гарантованого боргу).
129 млрд грн (3,3% ВВП) відсотків.

"В цілому бюджет виглядає стриманим. Ймовірно, його писали в розрахунку на співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ), і витрати і доходи в ньому оцінені досить консервативно. Високий рівень витрат на обслуговування і погашення боргів не дозволяє зменшувати податкове навантаження, обмежує можливості для зростання бюджетних витрат і несе ризики рефінансування ", - підкреслили аналітики.

Експерти додали, що для балансування бюджету уряд планує залучити 3,5 млрд доларів (2,6% ВВП) державного боргу на зовнішніх ринках, а також близько 0,7 млрд доларів макрофінансової допомоги від ЄС і Світового банку.

"Остання сума може зрости, якщо Мінфіну вдасться домовитися про спрямування частини траншей міжнародних кредитів до бюджету замість валютних резервів НБУ", - впевнені експерти.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Нагадаємо, МВФ висунув Україні нові умови щодо траншу

Аналітики також вказали найбільш важливі фактори бюджету-2019, виділивши ТОП-5:

  • Темпи зростання доходів і витрат заплановані на рівні нижче зростання номінального ВВП. Це передбачає помірний дефіцит (2,3% ВВП).
  • Дохідна частина державного бюджету в основному спирається на податкові надходження, в першу чергу, за рахунок податків на внутрішнє споживання і на доходи.
  • Закладені темпи зростання доходів (+ 10%) є помірними і відповідають зростанню економіки в цілому, тому загальне податкове навантаження на бізнес не буде збільшуватися (за винятком групи підакцизних товарів).
  • Бюджетні витрати в 2019 році будуть рости більш низькими темпами, ніж доходи, через стримане підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати (на 12% до 4173 грн / міс.), Зменшення обсягу субсидій на оплату житлово-комунального господарства та "заморозку" витрат на сектор державного управління.
  • Пріоритетними напрямками витрат залишаються сектор оборони і громадського порядку, дороги, а також освіта та охорона здоров'я, які активно реформуються і потребують додаткових ресурсів на здійснення змін.

Серед ризиків для реалізації бюджету аналітики називають можливе недовиконання в частині фінансування дефіциту через потребу в рефінансуванні боргів, також оптимістичні очікування від приватизації.

З боку витрат є ризик недооцінки витрат на фінансування субсидій у разі підвищення цін на газ. Зростання тарифів на газ для населення є однією з умов продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, українців попередили про майбутню кризу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", експерти пояснили, чому кредити МВФ ніколи не врятують економіку України.

Також "Знай.ua" писав, міністр соціальної політики України Андрій Рева зробив важливу заяву щодо оформлення субсидій.