Дізнайтеся, якого числа і в якому місяці відзначають День батька в Україні та за кордоном? Як його святкують у нас в країні? Які традиції існують в Англії, Німеччині, Америці? Як найкраще відзначити це свято? Який захід у цей день варто організувати? Який подарунок подарувати? Що побажати і які привітання батькові адресувати? У цій статті зібрана вся інформація щодо цього свята.

Коли святкувати День батька?

Традиційно День батька не є офіційним святом. Однак сьогодні багато українців його відзначають. Дата щороку різна. У більшості країн День батька відзначають у третю неділю червня. Наприклад, в 2017 році його відзначали 18 червня. У 2018 році це свято буде 17-го вересня. А в 2019 дата святкування - 16-те число.

День батька

Оскільки неділя для більшості з людей - вихідний, то цілий день можна присвятити батькові. Традиційно татові прийнято дарувати червоні троянди. Вони символізують любов та повагу. Якщо батько помер, на його могилу несуть парне число білих троянд.

Коли для дитини люблячий турботливий батько робить все, не варто забувати дякувати йому! Заплануйте цікавий захід. Влаштуйте справжнє свято! Воно може стати сімейним торжеством.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Але спочатку дізнайтеся, звідки це свято родом. Коли і як воно з'явилося? Хто став його засновником? І в яких країнах святкується?

Звідки свято родом?

День батька заснували спочатку в США. Його ініціювала Сонора Тодд. Після затвердження Дня матері вона подала петицію. Подорослішавши, зрозуміла, як важко довелося її батькові - виховувати одному шістьох дітей нелегко (мати померла після шістьох пологів).

Їх усіх її батько Вільям Джексон Смарт виховував один. Таким чином американка хотіла віддячити тата за отриману освіту й підтримку. Вона хотіла, щоб свято відзначали в день народження її тата. З цим побажанням звернулася до мера міста.

Їй хотілося, щоб в цей день можна було вітати всіх батьків, віддаючи їм свою шану. Джексон Смарт була вдячна батькові за розуміння, за його любов і увагу. Вона дуже сильно хотіла, щоб він знав, як сильно вона його любить і цінує.

День батька

Щоправда, 5 червня (саме в цей день народився Вільям Джексон) влаштувати свято влада міста не встигла. І вирішила перенести святкування на 19 число. Так і з'явилося це свято в 1910 році спочатку в невеличкому американському містечку. Потім поширилося округом. Згодом - по всій Америці. І, нарешті, його почали відзначати й у інших країнах - Україні, Франції, Англії, Японії, Німеччини, Швейцарії і т.д. Дата святкування стала «плаваючою».

Сьогодні День батька святкують у більше, ніж сорока країнах світу. Офіційний статус свято отримало в США після підписання президентом відповідного документа в 1966 році. У більшості країн дата святкування, як в Україні, - третя неділя червня.

Однак у деяких народів є свої закономірності. Так, в Італії День батька відзначають 19 березня, в Грузії - 3 жовтня, в Польщі - 23 червня, на Тайвані - 8 серпня, в Болгарії - 26 грудня і т.д.
Цікаво дізнатися, як День батька святкують за кордоном? Читайте, які заходи можна організувати? І як батька привітати?

Як відзначити День батька?

У США це свято дуже швидко прижилося. І тут придумали чудову традицію: в День батька американці намагаються допомогти татам-одинакам, що самостійно виховують дітей. Можете і ви підключитися до цієї традиції. Допомагати іншим - добра справа.

День батька

Щоб приділити своєму батькові належну увагу в цей день, можна також організувати такі заходи:

  • Якщо батько любить рибалити, влаштуйте похід на річку, озеро з пікніком. Ловити рибку в такий день йому буде дуже приємно, тим паче, якщо це заняття йому до душі. У якості подарунка можна піднести вудку, набір блешень, термосумку або сумку для рибальських снастей чи аксесуарів тощо.
  • Влаштуйте сімейну вечерю. Можна приготувати смачні страви. Але спочатку сходити до кінотеатру або подивитися цікавий фільм удома. А потім повечеряти в колі сім'ї, переглянути альбом із фотографіями. І тоді вечір спогадів стане більш пам'ятним.
  • Як відомо, багато чоловіків люблять футбол. Тоді, якщо є матч, можна подарувати квиток або влаштувати сімейні змагання, ігри на стадіоні. А потім відправитися на пікнік.
    Деякі чоловіки люблять театри, концерти. Так чому б цей день не провести в глядацькій залі? Потім можна відправитися до кафе або ресторану й продовжити захід.
  • Відсвяткувати День батька можна й у сауні: попити гарячого чайку, поплавати в басейні, попаритися. Відмінне проведення часу йй для здоров'я корисно!
    Але що батькові в цей день можна ще подарувати? Чим його здивувати? Який подарунок краще всього піднести?

Вибираємо подарунки для тата

Звичайно ж, жодне свято не обходиться без подарунків. Висловити йому свою любов і повагу можна словами. А подякувати за надану увагу подарунком. Хочете вибрати щось оригінальне й здивувати батька? Тоді - вперед, вибирайте дуже вдалий для нього:

  • Настільний футбол - не тільки дитяча радість. Ця гра приносить багатьом дорослим чоловікам справжню радість. Якщо він - завзятий футболіст, то тут нічого й думати.
  • Якщо є автомобіль, можна подарувати потрібну річ для машини. Наприклад - навігатор, який-небудь аксесуар або відеореєстратор.
  • Дуже дорого? Зробіть подарунок своїми руками! Можна приготувати різні вироби, які сподобаються улюбленому татові. Наприклад, зробити картину з відбитком ніжки або ручки сина/дочки або намалювати її. Оформити святкові гірлянди у вигляді чоловічих краваток, намалювати веселі картинки або зробити листівки своїми руками. Як варіант - виготовити та вручити медаль «Кращому татові». Ідеї можуть бути найрізноманітнішими: від органайзера з порожніх банок до брелоків та печива, зроблених власноруч.
  • Батькові, який любить читати, звичайно ж, варто подарувати книгу. Якщо дозволяють кошти, дружина може піднести чоловікові в якості подарунка за виховання дитини електронну книгу.
  • Людині творчій сподобається картина, карикатура, колаж.
  • Розтопити серце батька зможе наручний годинник.

Подарунок на День батька

Але все-таки найкращий подарунок - це відмінний настрій, турбота і увага, приємні слова. Якомога більше посміхайтеся, радійте життю, дякуйте словами! Не знаєте, які вірші адресувати батькові в цей день? Якими зворушливими словами висловити свою вдячність? Читайте статтю далі - дізнайтеся прямо зараз!

Найкращі привітання зі святом

День батька - свято, яке з кожним роком набуває все більшого значення. Щирі душевні привітання – найкращий лікар для сентиментального батька. Вони можуть стати найнезабутнішим подарунком.

Подарунок на День батька

Вот День отца и наступил!
Желаю, чтоб здоровье он дарил,
Любви и счастья на года,
Чтоб были вместе мы всегда!
И чтобы беды не касались,
Мы дружными навсегда остались,
Веселья, радости, задора
И широкого кругозора!

Щоб подарувати рідній людині в цей день багато любові й тепла, можна вивчити для неї таке привітання:

Ты, отец, - глава семейства!
И в дальнейшем не бездействуй!
Будь любим и почитаем,
Обожаем, уважаем!
Ты - мой друг и мой учитель,
Мамы ты телохранитель,
С Днём отца, тебя родной,
Я горжусь всегда тобой!

Теплі слова завжди приємно чути. Можете підготувати для улюбленого тата в цей день такі вірші:

Любимый папочка, ты у меня один такой на свете!
Ты самый лучший папа на большой планете!
За всё тебе я благодарен. Ты – настоящий мой герой,
Мой друг, товарищ и помощник самый мой родной!
Здоровья крепкого мы с мамой пожелаем,
Мы тебя любим сильно, крепко-крепко обнимаем!

Можна приготувати для тата в цей день привітання в прозі. Головне, щоб ці слова були щирими, правдивими та йшли від душі:

Дякую за твої старання, за твої поради. Вони часом ставали для мене справжнім талісманом. Ти - майстер на всі руки. Ти - найсильний і найсміливіший. Я хочу в усьому бути схожим на тебе. Татко, ти для мене - найкращий порадник, найнадійніший друг і справжній захисник!

Дочка може подякувати батькові наступними словами:

Ти для мене не просто батько, а найближча і найдорожча людина на світі! Ти - моя гордість! Я дуже люблю, коли ти обіймаєш і цілуєш мене! Скільки любові в твоєму серці! Ти - наша з мамою опора і підтримка! Оптимізму тобі, здоров'я, енергії, тільки радісних моментів у житті та найприємніших вражень!

Але як сьогодні відзначають це свято в столиці? Як зарядитися позитивними емоціями та гарним настроєм у цей день у Києві?

День батька в Києві

Афіша Києва

Кияни та гості столиці можуть відзначити це свято весело та цікаво. У 2018 році всі бажаючі садили дерева в Ботанічному саду. Цей жест символізував любов до дітей.

День батька - те свято в Києві, коли бажаючих його відсвяткувати чекають розіграші, силові конкурси та найрізноманітніші розваги: конференція Справжніх батьків, флешмоб, нагородження татусів за певні успіхи тощо.
Мета таких заходів - змінити в Україні стереотип про другорядну роль батьків у вихованні дитини. У наставеннях дітей однаково важлива роль обох батьків. День батька - відмінний привід нагадати про це. А також провести його в дружній обстановці разом із сім'єю та найближчими людьми.