В результаті широкого застосування у тваринництві антибіотиків, з'являються нові стійкі бактерії.
Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
"Зазвичай, коли м'ясо тварини, яка вживала антибіотики, потрапляє у продаж, там залишаються вже залишки цих препаратів. Більшість з них потім знищується під час термічної обробки м'яса - смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій печі і запікання. Тому загрозу перш за все представляють не антибіотики в м'ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутніми. Такі бактерії не вразливі до антибіотиків, а тому від хвороб, які вони викликають, вилікуватися дуже важко", - розповіла Супрун.


Також вона підкреслила, що використання антибіотиків на фермах досить поширене явище. Їх дають тваринам не тільки для лікування інфекцій, але і для профілактики і поліпшення їхнього росту.
Потрібно подати дані до 31 липня: ТЦК масово штрафуватимуть тих, хто не встигне
Гороскоп на тиждень 23-29 червня для всіх знаків Зодіаку: авантюра Овнів, важливий крок Раків та тривога Скорпіонів
Пенсіонерам виплатять 40% доплати до пенсії: хто може отримати
Потрібно терміново змінити: у ПриватБанку звернулися до всіх клієнтів, які мають карту
"Антибіотики можуть бути присутні в м'ясі. Якщо їх понад норми, то вони порушують кишкову мікрофлору або викликають алергії, але це дуже малоймовірно. Адже зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини з сечею. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків повинні припинити за кілька днів до забою, і тоді їх вміст у м'ясі мінімальний", - сказала Супрун.
Втім, ризик формування стійких бактерій до препаратів може залишатися в результаті надмірного використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають "на всяк випадок"), застосування "людських" антибіотиків до тварин і недотримання санітарних норм на фермах.
Супрун дала кілька корисних порад:
- Готуйте м'ясо до повної готовності.
- Мийте руки після контакту з сирим м'ясом, птицею або морепродуктами. Мийте також всі кухонні приналежності.
- Охолоджуйте їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування. Влітку - протягом однієї години.
- Відокремлюйте сире м'ясо, яйця і рибу від інших продуктів.
- Використовуйте різні дошки для продуктів, які їдять сирими, і м'яса і риби.
- Мийте руки після контакту з тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями.
Повідомляйте про випадки кишкових інфекцій вашому лікарю.
Як повідомляв портал "Знай.uа" Уляна Супрун розповіла, що робити, коли вранці не можете прокинутися без кави і чим варто замінити цей шкідливий продукт.