Відкриття допоміг здійснити японський зонд Hayabusa, який ще в 2010 році доставив вченим на Землю крихітні зразки матеріалу, зібраного на астероїді Ітокава. З того часу ці зразки досліджували їх з усіх сторін, проте нова робота Цзилян Цзиня і Майтреї Бозі з Університету штату Арізона принесла черговий сюрприз.

У статті, опублікованій в журналі Science Advances, вони пишуть про несподівано великих кількостях води, виявлених у речовині Ітокави. Знахідка може в черговий раз вказати на астероидное походження земних океанів. Передає Хвиля.

Як повідомляють вчені, в їх розпорядження потрапило лише п'ять мікрометрових частинок, доставлених з Ітокави. Дві з них являли собою гранули піроксенів — силікатних мінералів, вельми поширених в земній корі і місячному реголите.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Показати ще

На нашій планеті піроксени часто асоційовані з водою, тому дослідники вирішили перевірити вміст води в частках за допомогою чутливого мас-спектрометра. Її тут виявилося напрочуд багато — від 698 до 988 ppm частин на мільйон. До всього іншого, ізотопний склад цієї води ідентичний тому, що спостерігається на Землі.

Зазначимо, що Ітокава — перший і поки єдиний астероїд, склад якого вдалося детально вивчити. Проте цього досить, щоб не без підстави припустити: астероїди, комети та інші небесні прибульці з космосу зробили істотний внесок у формування земних океанів.

Ітокава — лише один з безлічі астероїдів, що обертаються в межах від 0,3 до 3,0 а.е., радіуса земної орбіти, від Сонця, і досить типовий представник.

Як підрахували фахівці, колись, ще не пережили мільярди років ерозії, вони могли утримувати ще більше вологи.

Тим часом продовжують роботу нові місії Hayabusa 2 і американська OSIRIS-REx, які повинні доставити на Землю нові зразки речовини з астероїдів. Можливо, вони дозволять поставити крапку в дискусіях про походження води на нашій планеті.

Нагадаємо, житель Флориди став свідком незвичайного явища- сотні яскравих зірок переміщалися небом.

Як повідомляв портал "Знай.uа", астероїд Рюгу прямо в космосі скинули бомбу. В результаті на ньому з'явився кратер.

Також "Знай.uа" писав, фахівці з уфології заявили, що Нібірувідправляє своїх "гінців" до Землі напередодні кінця світу.