Дослідники з Університету штату Огайо опублікували наукову роботу, в якій розглянули піки активності нобелівських лауреатів з економіки, і прийшли до висновку, що їх можна розділити на два вікових періоди. Передає Хвиля.

Автори розглядали тільки сферу економіки, але впевнені, що їх результати застосовні до будь-якої творчої діяльності.

Як вважає один з авторів статті Брюс Вайнберг, багато хто вважає, що творчість — прерогатива молоді, проте все залежить від того, про яку саме творчысть йде мова.

На його думку, можна виділити два види творчого потенціалу.

Популярні новини зараз

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Показати ще

Перший - концептуальний. Він передбачає, що людина думає не так, як всі. Зазвичай таким потенціалом володіють люди, які тільки прийшли у нову для них сферу і ще не знають всіх її правил, тому здатні думати нестандартно і виходити за звичні рамки.

Другий - експериментальний. В такому разі люди цілком поринають у сферу своєї діяльності, накопичують знання в ході роботи, а потім відшукують інноваційні шляхи аналізу, інтерпретації або синтезу зібраної інформації. У цьому випадку вони долають шлях проб і помилок.

У своєму дослідженні автори обрали 31 лауреата Нобелівської премії по економіці. Вони розподілили їх за шкалою, де на одному кінці стояв концептуальний підхід, а на іншій — експериментальний.

Ранжування ґрунтувалося на оцінці самої значимої роботи лауреатів і того, який підхід вони в ній використовували. На думку дослідників, концептуальний підхід в економіці передбачає допущення і докази, засновані на математичних формулах, а експериментальний — посилання на факти та побудова гіпотез на їх основі.

Вказавши розподіл, вчені з'ясували, у якому віці лауреати здійснили найбільш значимий вклад в економіку. Оцінка вкладу виводилася також за кількістю цитат та згадок у наукових роботах. Потім автори співвіднесли всі дані і визначили, який вік більше характерний концептуальному та експериментальному підходу.

Першому підійшов проміжок між 25 і 29 роками, другому — вік близько 50 років.

Нагадаємо, вчені відновили клітини мозку через кілька годин після смерті. Мертвий мозок відроджений вперше в історії, це змінить уявлення про смерть.

Як повідомляв портал "Знай.uа", глобальний суперінтеллектз'явиться вже в цьому столітті. Технологія поліпшить пам'ять, дозволить отримувати освіту і переживати досвід інших людей.

Також "Знай.uа" писав, що відбувається з мозком під час галлюцинацій.