Ще в 2017 році вчені NASA створили спеціальну клітку для мишей, яким належало жити в космосі. За цей час дослідники провели кілька тестів, але тільки в цьому році, як пишуть автори, пройшов перший докладний поведінковий аналіз мишей, які жили в Rodent Habitat на МКС.

Міжнародна команда вчених описала нестандартну поведінку мишей і опублікувала статтю в журналі Scientific Reports. Вони також доклали відеоролик, на якому видно, наскільки дивно поводилися гризуни. Передає Хвиля.

Як розповідають експерти, в даному експерименті брали участь 20 самок мишей, всі вони благополучно пройшли випробування. Їх вік коливався від 16 до 32 тижнів від народження. Вони знаходилися на станції від 17 до 33 днів, кількість днів залежало від віку конкретної особини. Така тривалість відповідає тривалим місіям космонавтів.

На Землі залишилася група контрольних родичів.

Популярні новини зараз

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями

Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит

Показати ще

В першу чергу вчені хотіли подивитися на поведінку гризунів в умовах мікрогравітації. Поведінковий аналіз може показати, як тварини пристосовуються до умов космічної станції: як змінюються їх фізична активність, харчування, споживання води, циркадні ритми і соціальні взаємодії.

За словами авторів дослідження, всі 20 мишей зберігали здорове стан протягом місії. Вони демонстрували типову поведінку: годували, доглядали за собою, підтримували циркадні ритми і мали вагу тіла, схожу з тією, яку демонстрували тварини з контрольної групи. Однак через кілька днів деякі самки стали вести себе незвичайним чином.

Через 7-10 днів молоді миші різко почали пересуватися овальною траєкторією. Вчені назвали таку поведінку гоночною, так як вона дуже нагадувала гонки NASCAR. Незабаром вона набула груповий характер, але не зачіпала більш старих мишей.

Дослідники не можуть назвати точну причину такої дивної поведінки. Вони вважають, що це може бути, як реакція на стрес, так і бажання відчути позитивний ефект від вправ як, наприклад, біг в колесі на Землі або стимулювати роботу внутрішнього вуха, яка при мікрогравітації порушується, або щось ще. У будь-якому випадку автори продовжать працювати в цьому напрямку.

Нагадаємо, вчені виявили, що на МКС мешкають потенційно небезпечні гриби і мікроорганізми. В рамках 3 експедицій протягом 14 місяців учені збирали зразки з різних поверхонь всередині станції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", компанія SpaceX запустила гігантський "андроїд" для колонізації Всесвіту. У мережі були опубліковані кадри і відео з місця запуску.

Також "Знай.uа" писав, біля Марса виявили життя всупереч нестерпними умовам.