Вперше у світі в американському штаті Меріленд пересадили нирку від одного ВІЛ-позитивного пацієнта іншому. За повідомленням ВВС операцію провели у лікарні імені Джона Хопкінса.

"Вперше в світі людині з ВІЛ дозволили пожертвувати нирку", - зазначив доктор Доррі Сегев.

Лікар повідомив, що унікальна операція з пересадження органу від живого донора з ВІЛ-інфекцією пройшла "на ура": і Ніна Мартінес, і реципієнт, якому пересадили її нирку і який побажав залишитися анонімним, почувають себе добре.

Доктор Доррі Сегев, професор Медичного факультету Університету Джонса Хопкінса і хірург проводив оперування Мартінес. Він високо оцінює її хоробрість і сказав, що це історична подія у світі медицини.

36-річна Ніна Мартінес, консультант з громадської охорони здоров'я, заразилася ВІЛ у віці 6 тижнів у 1983 році, коли їй робили переливання крові. Це було за роки до того, як банки крові почали робити стандартні аналізи на ВІЛ.

Популярні новини зараз

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Раніше вважалося, що ВІЛ має занадто високий фактор ризику захворювання нирок у донора, однак нові види антиретровірусних препаратів, що використовуються для лікування захворювання, вважаються безпечними для нирок.

За словами лікарки Крістін Дюранд, таке оперативне втручання не лише розвиває медицину, а й змушує громадськість подивитись на ВІЛ з іної сторони.

Варто нагадати, що на початку березня медики з Великої Британії наголосили про те, щовони змогли досягти другого в історії випадку зцілення від ВІЛ. Дослідники пересадили пацієнтові кістковий мозок від донора з природженою стійкістю до вірусу.

Нагадаємо, вчені назвали "безпечну" дозу алкоголю і цигарок: шкідливі звички з найменшими втратами.