Науці відомі приблизно 800 000 об'єктів у поясі астероїдів між Марсом і Юпітером; серед цієї кількості YORP-ефект відбувається лише у одного в рік.

Астрономи спостерігають рідкісне явище. Цей затяжний процес розпаду астероїда більш відомий як YORP-ефект. При ньому прискорюється обертання об'єкта неправильної форми під дією сонячного світла, пише NASA.

Світло від зірки нерівномірно нагріває поверхню астероїда, через що інфрачервоне випромінювання з теплої сторони відносить і тепло, і імпульс, що створює, здавалося б, невелику силу. Але її вистачає, щоб астероїд почав обертатися трохи швидше. Коли відцентрова сила починає доходити до сили тяжіння і перевищує її, астероїд стає нестабільним: на поверхні в космос "зносить" пил.

Астероїд Голт має розміри приблизно 3,7 км в поперечнику, причому виділяється на тлі інших аналогічних об'єктів тим, що має вузькі кометоподібні пилові хвости. Це явище - свідчення того, що астероїд поступово самознищується, стверджують вчені.

Популярні новини зараз

Не купуйте овочі: українців попередили про небезпеку на ринках та супермаркетах

Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит

Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці

Показати ще

Один з хвостів - приблизно 800 000 км в довжину і 4800 км в ширину, інший - вчетверо менше. За оцінками, Голт розкручується вже близько 100 млн років.

Астрономи припустили також, що в жовтні 2018 року Галт був ударний меншим астероїдом приблизно полукилометрового розміру, після чого викид породи в космос і сформував йому "хвіст". Хвіст побачили тільки в січні - на попередніх знімках його не було.

"Активних" астероїдів зараз знайдено не більше дюжини.

Gault відноситься до сімейства Фокеї - невеликої групи астероїдів головного поясу; має орбіту з великою піввіссю 2,31 астрономічних одиниць (відстаней від Землі до Сонця). Знаходиться в середньому 344 млн км від нас.

Вивчення нового стану Голта стало можливим за рахунок потужностей орбітальної обсерваторії "Хаббл" і групи наземних телескопів.

Нагадаємо, команда вчених Descartes Labs склав карту світу, яка відображає найбільш забруднені куточки нашої планети. Отримані результати шокували фахівців.

Як повідомляв портал "Знай.uа" мисливець за аномальним знайшов НЛО в прямому ефірі.

"Знай.uа" писав, марсохід NASA надіслав фото останків загиблої цивілізації.