В холодну пору року на водоймах іноді утворюються рівні крижані круги, причина появи яких не встановлена. Передає National Geographic.

За однією з версій кола формуються вихровий протягом, під час якого шматок крижаного покриву починає обертатися, а його краї сточуються. Інше пояснення свідчить, що вода у вихровому протязі замерзає сама, оскільки її швидкість нижча, ніж у всій водоймі.

У 2016 році було проведено дослідження, яке довело, що крижаний диск є причиною обертання: вода, що тане по його краях опускається на дно, створюючи вихрові потоки.

Найчастіше явище зустрічається в Скандинавії і Північній Америці, але також його помічали в Німеччині, Англії і Росії. Цієї зими крижані кола могли спостерігати жителі штату Мен.

Їм вдалося зняти відео, на якому качки, сидять на диску, обертаються разом з ним. Діаметр кола склав приблизно 90 метрів, що можна назвати рекордом. У середньому діаметр дисків не перевищує 15 метрів.

Раніше повідомлялося, що рослина, яку виростили в китайському місячному посадковому модулі Чан'е-4, загинула через дев'ять діб.

Популярні новини зараз

Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще
Передає CNet.

Причина сумної новини в тому, що на території зворотної сторони Місяця, де знаходиться модуль, температура становить приблизно -150 градусів Цельсія. Системи модуля не зуміли впоратися з підтримкою життєдіяльності рослини в настільки важких умовах.

Про паросток бавовнику в Китаї повідомили вчора рано вранці за київським часом. В той же день, за повідомленням Китайських ЗМІ, рослина загинула.

Команда Чунцінського університету розробила закриту біосферну середовище проживання з насінням, яйцями плодової мухи і дріжджами, які, як сподівалися вчені, створять міні-екосистему. Насіння бавовнику було єдиним, яке виявило "ознаки життя". Насіння картоплі і олійних культур не зійшли.
Раніше Знай.ua повідомляв, позаземні цивілізації вийшли на зв'язок з Землею.