В Осло і Стокгольмі відбулося вручення Нобелівської премії 2018 року.

Лауреати в 5-ти номінаціях були оголошені ще на початку жовтня. Номінацію з літератури через скандал в Шведської Академії вирішили в цьому році не давати.

1 жовтня премію в галузі медицини присудили Джеймсу Еллісону і Тасуку Хондзе. Вони провели дослідження імунної системи, виділивши білок PD-1 підсилює імунітет в боротьбі з сімома видами раку, а також виявили молекулу, за допомогою якої можна боротися з ворожим білком.

Премію з фізики цього року отримали Артур Ешкін, Жерар Муру і Донну Стрікленд за лазерні винаходи. Завдяки отриманим напрацюванням лазери стали використовувати в медицині для коригування зору і свердління зубів, а також при ЕКЗ.

Премії з хімії за антитіла і онкологію удостоїлися Френсіс Арнольд, Джорджа Сміта і Грегорі Вінтера. Результати їх досліджень використовують для виробництва антитіл, що протистоять аутоімунних захворювань і раку.

Популярні новини зараз

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Показати ще

Премію миру отримали "хірург з пекла" Денис Муквеге, який працює в одній з найбідніших країн світу Конго і полонянка ІГІЛ, яка стала правозахисницею Надя Мурад. Формулювання Нобелівського комітету: за зусилля з припинення використання сексуального насильства в якості зброї війни і збройних конфліктів.

Надя Мурад потрапила у полон до бойовиків в Іраку ще в 2014 році. Її передали в сексуальне рабство, перепродавали 3 рази. Дівчині вдалося втекти до Німеччини. Нині вона Посол доброї волі в ООН. Виступає за права курдів.

Денис Муквеге - хірург, який працює в другій найбіднішій країні світу - Демократичній республіці Конго. До нього надходить дуже багато жінок і дітей зі зґвалтуваннями. Муквеге вважається кращим в світі фахівцем з дитячим гінекологічним травм і одним з кращих по відновленню генітальних каліцтв, викликаних груповим згвалтуванням, у дорослих жінок. Хірург став активно привертати увагу громадськості до цієї проблеми, виступати за наведення ладу в країні і проти бездіяльності суб'єктів владних повноважень. Також Муквеге запропонував розформувати регулярну армію за її деморалізацію. Хірурга намагалися застрелити біля його власного будинку, і він був змушений покинути країну. Жінки Конго почали збирати гроші на його повернення, і він повернувся.

Відзначимо, що 10 грудня - державне свято королівства Швеція. Урочисте вручення премії проходить щороку в приміщенні стокгольмської ратуші. Кожен лауреат вимовляє подячну промову, а потім отримує диплом і золоту медаль з профілем Альфреда Нобеля з рук короля Швеції.

Нагадаємо, Учені винайшли акумулятор, здатний продовжити життя смартфона в 8 разів

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Його знав весь світ: помер батько постмодернізму в літературі

Також "Знай.ua" писав, що В Києві вручили головну будівельну нагороду країни