Невдовзі починається пряма трансляція посадки на Марс дослідного апарату NASA InSight.

Дослідницький апарат InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) летів до Марса сім місяців, стартувавши з Землі 5 травня 2018 року.

Сьогодні, 26 листопада 2018 року, на апарат чекає найнебезпечніша частина місії - посадка на поверхню Червоної планети.

"Це будуть 6 хвилин страху", - зізнаються в NASA (саме стільки триватиме посадка).

Зонд InSight повинен сісти на Марс о 21 годині 54 хвилини (за київським часом) 26 листопада 2018 року.

Популярні новини зараз

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

В Україні готується революція у житловій сфері

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Показати ще

Дивіться пряму онлайн-трансляцію:

Варто зазначити, що останнім часом удача супроводжувала американців - всі їхні марсоходи, відправлені на червону планету, були доставлені в цілості й збереженості. Чого не скажеш про європейців - їх зонд "Скіапареллі" в 2016 році розбився.

Як InSight буде спускатися на поверхню Марса: порядок дій

InSight увійде в атмосферу Марса на швидкості 19800 кілометра на годину. Почне знижуватися, рятуючись від перегріву за допомогою захисного кожуха, який розігріється до 1500 градусів Цельсія.

Через 10 хвилин апарат розкриє парашут. Через 15 секунд після цього скине тепловий захист. Ще через 10 секунд випустить три посадочних ноги.

Далі InSight активує радар, який визначає відстань до поверхні, скине парашут і включить гальмівні ракетні двигуни (12 штук).

Зайнявши правильне положення щодо марсіанської поверхні, InSight продовжить спуск, знижуючи швидкість. Щоб посадка стала м'якою, швидкість повинна скласти від 27 до 8 кілометрів на годину.

Нагадаємо, основним завданням марсоходу InSight стане дослідження внутрішньої частини Марса. Як зазначив генеральний директор неурядової організації Planetary Society Білл Най, InSight буде бурити землю Марса, що, в свою чергу, дозволить дізнатися більше деталей про те, як формувалася не тільки червона планета, але і наша рідна Земля.

Як повідомляв портал Знай.ua, позаземні сили допомогли марсоходу NASA усунути неполадки та відновити свою місію.

Також Знай.ua писав, NASA отримала з марсоходу цікаві знімки, які можуть підтвердити не просто наявність життя на Марсі, але і життя розумного, подібно до людського. Фігура, схожа на гуманоїда, яку зняв марсохід, абсолютно спокійно рухається по поверхні планети без скафандра і інших агрегатів, перебування без яких на Марсі означало б неминучу смерть для людини.