Приблизно в мільярд світлових років від Землі вчені виявили гігантську галактику-фонтан: надмасивна чорна діра в її серцевині "вихлюпує" холодний молекулярний газ, який потім падає назад у чорну діру і знову живить цикл. Таким чином але схожий на фонтан.

Це перше такого роду явище, яке вдалося побачити вченим. В науці була теорія про існування такого явища, але технології людства не дозволяли його засікти.

"Можливо, це перша система, в якій ми знаходимо чіткі докази як припливу холодного молекулярного газу в бік чорної діри, так і відтоку або підняття з струменів, що випускаються чорною дірою", - пояснивши Грант Тремблей з Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики.

Іншими словами, чорна діра працює як насос, перекачуючи матерію. При цьому виявлена чорна діра "викидає" газ на відстані 30 000 світлових років. Дивовижна картина.

Популярні новини зараз

"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу

Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки

Показати ще

Нагадаємо, що і хоча Xiaomi Mi Band 3 буквально пів року тому з'явився на прилавках, інсайдери та аналітики поділилися новою інформацією про новому унікальному Xiaomi Mi Band 5, який здивує ринок електронних девайсів новою продукцією. Головною особливістю девайса є можливість синхронізації з іншими додатками, такими як Google-сервіси і Strava.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що китайська компанія Huawei представила новий бюджетний ноутбук Mate 13, який за характеристиками не поступається навіть MacBook від Apple. Оперативної пам'яті більш ніж достатньо для сучасного ноутбука - 8 гб.

Знай.uа писав, що новий iPad Pro 2018, якого показали світу в жовтні цього року вирішили перевірити на продуктивність. Як виявилося, це один з найбільш потужних на ринку. Тести підтвердили цю заяву. Навіть у деяких ноутбуків немає такої продуктивності.