Японська космічна ракета-носій "Хаябуса-2" успішно висадила на поверхню великого астероїда Рюгу третій апарат - посадковий модуль MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout).

Апарат вже приступив до роботи, повідомили в офіційному прес-релізі на сайті Німецького центру авіації та космонавтики (DLR), що є одним з розробників модуля.

Зазначимо, що третій спусковий апарат – модуль MASCOT, є спільною розробкою німецького центру DLR і французького космічного агенства CNES.

Рано вранці, 3 жовтня 2018 року о 3:58 за центральноєвропейським літнім часом посадковий модуль успішно відокремився від японського космічного апарату "Хаябуса-2" і увійшов у фазу вільного падіння.

" Все пройшло ідеально. Дані телеметрії з посадкового модуля показали, що апарат успішно відокремився від материнського зонда, а потім, через приблизно 20 хвилин скоїв контакт з поверхнею астероїда", - повідомив керівник проекту з DLR Тра-Мі Хо.

Команда дуже переживала за успішну висадку апарату. Адже у випадку, коли MASCOT не зміг би відокремитися від зонда "Хаябуса-2", то вирішити цю проблему було б практично нереально, пояснили німецькі фахівці.

Проте все пройшло успішно. Повідомляється, що модуль вже почав збір наукових даних за допомогою своїх інструментів - радіометра, спектрометра і магнітометра. Спектроскопічний мікроскоп на дні апарату призначений для вивчення мінералів на поверхні астероїда. MASCOT також буде вимірювати рівні магнітної сили і температури.

Також MASCOT включив свою бортову оптичну навігаційну ширококутну камеру MASCAM і зробив під час спуску 20 фотографій поверхні астероїда Рюгу та свого оточення. Ці фотографії модуль передав на борт "Хаябуси".

Повідомляється, що 10-кілограмовий апарат повинен поквапитися, тому що батарей на його борту вистачить всього на 16 годин роботи.

Це вже третій апарат на поверхні астероїда. 22 вересня на поверхню Рюгу зонд Хаябуса-2 скинув два майже ідентичних невеликих ровера Minerva-II1A і Minerva-II1B, які пересуваються по астероїду, стрибаючи з місця на місце.
Новий ровер скинули на іншу півкулю астероїда, щоб MASCOT не заважав стрибаючим по поверхні апаратам.

Метою місії "Хаябуса-2" є вивчення 900-метрового астероїда Рюгу. Космічне тіло, розташоване в даний момент в 300 мільйонах кілометрів від Землі. До нього японський космічний зонд прибув влітку цього року.

Нагадаємо, у вересні японський зонд "Хаябуса-2" висадив на поверхню астероїда Рюгу два стрибаючі ровери.

Як повідомляв портал "Знай.ua", світу вперше показали відео з летючого астероїда Рюгу.

Популярні новини зараз

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Також "Знай.ua" писав, до Землі мчить велетенський астероїд - вчені NASA всерйоз стурбовані.