Вчені змогли з'ясувати, що когнітивні навички собак насправді рівні навичкам інших домашніх і соціально адаптованих тварин, а також хижаків, в тому числі вовків і ведмедів. Таку інформацію повідомляє видання Хвиля.

Існує думка, що пси - досить розумні тварини, як мінімум, в числі домашніх вихованців. Вони гарантовано можуть позмагатися з перевагою над кішками, так як можуть бути дресированими і виконувати ряд команд господаря. Крім цього, на створення образу розумово розвинених тварин вплинуло те, що господар найчастіше налаштовується на потужний емоційний зв'язок зі своїм улюбленцем.

Але дослідники з Ексетерського університету і Університету Кентербері побажали провести порівняння когнітивних навичок собак і навичок інших домашніх тварин, так званих соціальних хижих тварин, точніше тих, хто виходить на полювання зграями, і іншими хижаками. До їх переліку потрапили вовки, ведмеді, леви та гієни. Експерти змогли дізнатися, що собаки мають схожі когнітивні здібності як мінімум з декількома видами кожної із зазначених груп. Своє спостереження вони детально описали у виданні Learning & Behavior.

Вивченням розуму тварин займається когнітивна етологія. "Когнітивний" означає "той, що має відношення до процесу пізнання". Даний вид науки включає в себе сприйняття тварин, їх вміння запам'ятовувати інформацію, обробляти її й приймати осмислені рішення. Якщо говорити про собак, то висока оцінка їх інтелекту була зроблена ще на початку 90-х, коли кінолог Тюрид Ругос проводила вивчення способів комунікації собак і продемонструвала, що вони можуть повідомляти про свій стан.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам готують солідну доплату: хто та скільки отримає

Вони точно залишаться без броні: хтось із українців гарантовано потрапляє під мобілізацію з 18 травня

Тривожна арифметика "Нафтогазу": українці стають боржниками навіть за наявності переплати

Готуйте 400 гривень: власників лічильників води очікують додаткові витрати

Показати ще

Фахівці вивчили понад 300 робіт, які були направлені на освоєння пізнавальних здібностей собак та інших тварин. Як з'ясувалося, деякі автори просто приписали результати на користь собак. Як вважають дослідники, вони опинилися в пастці загальнолюдської схильності до підтвердження власної точки зору.

"У ході нашої роботи ми помітили, що багато дослідженнь ставили за мету довести, які розумні собаки", - пояснює професор Стівен Лі.

Так, бажаючи підтвердити свою початкову теорію, вчені не зовсім точно надали результати. Стівен Чи ж зі своїми колегами, порівнюючи показники собак при виконанні різного виду завдань, зміг для кожного окремого випадку підібрати тварин, які роблять такі ж успіхи.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у Полтаві стався кумедний випадок з собакою і велосипедистом.

Також Знай.UA писав, що щурів викрили у поширенні нового захворювання в Україні.

Крім цього, Знай.UA розповідав, що начальника поліції зарізали в центрі міста через собаку.