Американські дослідники знайшли аналог планети Вулкан зі знаменитого серіалу "Зоряний шлях". Про уеповідомляється в журналі MNRAS.

За останні кілька років телескоп "Кеплер" і ряд наземних обсерваторій відкрили тисячі планет за межами Сонячної системи.

Вулкан — це так звана "Супер-Земля". 40 Ерідана знаходиться на відстані трохи менше 16,5 світлових років від Сонця і є однією з найближчих до нього потрійних зоряних систем. Вона включає сонцеподібну зірку, навколо якої обертаються білий і червоний карлики.

Популярні новини зараз

Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

Незвичайні зрушення в спектрі основної зірки системи, яку були зафіксовані три роки тому, змусили вчених припустити, що поруч з нею знаходиться планета. Подальші спостереження підтвердили цю версію. Велика землеподобная планета масою приблизно у вісім разів більше, ніж у Землі, обертається навколо зірки приблизно один раз в 42 земних дня.

Вона знаходиться в 16 світлових роках від Сонця. Планета приблизно в 8 разів важчий нашій і в 2 рази більше.

Тим не менш, вона цілком могла б прихистити Спока і його одноплемінників-вулканцев, тому що розташована в так званій зоні населеності (Goldilocks’ zone) на комфортній відстані від своєї зірки — там, де не дуже жарко і не дуже холодно і вода там може бути рідкою.

Дуже поетичну аналогію виконаній роботі угледів один з її учасників — астроном Грегорі Генрі (Gregory Henry), знову ж пов'язавши відкриття з серіалом "Зоряний шлях".

"Вулканец Спок служив на зорельоті Ентерпрайз (starship Enterprise), команда якого шукала інші і дивні світи. На те ж націлений і наш проект Dharma Planet Survey"- сказав він.

Оцінити шанси на заселеність планети повинні допомогти подальші спостереження, впевнені астрономи.

Нагадаємо, з центру Всесвіту до Землі летить "лазер смерті".

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", жителі китайського міста Юйлинь, розташованого в провінції Щеньси, виявили в небі дивну аномалію – загадкову хмару, яка переливається всіма кольорами веселки.

Також портал "Знай.uа" сообщал, що для людства з'явилися дуже погані і тривожні новини з космосу.