Зміни клімату мали більший вплив на зникнення найближчих родичів Homo sapiens, неандертальців, ніж вважалося раніше. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому 27 серпня в науковому журналі PNAS.

печера неандертальців

Неандертальці мешкали в Євразії протягом приблизно 350 тис. років, однак вимерли приблизно 40 тис. років тому, під час останнього льодовикового періоду. Після них в Європі розселилися предки сучасних людей. Група дослідників, які вивчають сталагміти в Румунії, знайшла доказ, що перед зникненням неандертальців в Європі був період холодного і сухого клімату, що призвело до проблем з продовольством.

Сталагміти містять кільця, схожі на деревні, які можуть дати уявлення про зміни клімату. Співавтор дослідження і старший викладач Університету Нортумбрії доктор Василя Ерсек розповів телеканалу Fox News, що вчені розглядали серед причин зникнення неандертальців клімат і появу сучасних людей.

"Наше дослідження показує, що зміна клімату, можливо, зіграло важливу роль у зникненні неандертальців", – зазначив він.

Популярні новини зараз

Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку

Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити

Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Показати ще

Доктор Ерсек і його команда вивчили сталагміти в печерах і з'ясували, що в більш холодні періоди часу спостерігається майже повна відсутність археологічних артефактів. Хоча неандертальці навчилися використовувати вогонь, вони не використовували в своєму раціоні рибу і рослини, що обмежувало їх джерела їжі. У зв'язку з холодами тварин, якими харчувалися неандертальці, в Європі стало менше. За словами вченого, коли до Європи прийшло потепління, неандертальці вже були приречені.

"Їх менша популяція не могла розширюватися, оскільки їх середовище проживання також було зайняте сучасними людьми", – підсумував він.

Нагадаємо, теле людини виявили новий орган, який подовжує життя.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", судний день наближається, на відео потрапив найстрашніший секрет NASA.

Також портал "Знай.uа" писав про те, що вже неозброєним оком видно, що наближається до Землі. Мережа розбурхав ролик, в якому відображений дивний космічний об'єкт.