Стало відомо, що в Мінську під час засідання контактна група погодила "формулу Штайнмайєра". Без узгодження цього документа Росія вважала просто неможливим зустріч президентів Володимира Путіна і Володимира Зеленського у форматі "нормандської четвірки". Про це повідомляють російські агентства Інтерфакс, ТАСС і РИА Новости з посиланням на джерела.

Також на брифінгу глава української держави Володимир Зеленський підтвердив дану угоду.

Що таке "формула Штайнмайєра"?

Так, "формула Штайнмайєра" пустить в хід на Україні закон про особливий статус територій Л/ДНР, після проведення там виборів, які зобов'язані бути визнаними ОБСЄ чесними і вільними.

Дану формулу розробив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. Він припускав, щоб непідконтрольна Києву територія Донбасу придбала тимчасовий особливий статус на момент виборів, які зобов'язані провести за українським законодавством.

Популярні новини зараз

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Таким чином, якщо ОБСЄ визнає ці вибори чесними і вільними, закон про особливий статус окупованого Донбасу набуде чинності і буде діяти вже на постійній основі. Вважалося, що це може прискорити виконання мінських домовленостей і покрокове зняття санкцій з РФ.

В перший раз таку ідею обговорювали ще в 2015 році, однак вона не була оформлена в одному документальному вигляді, завдяки чому боку трактували його по-різному, що і не призвело до угоди.

"Тимчасовий закон про особливий статус починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені за конституцією і законами України, а також після публікації звіту ОБСЄ про те, що вони пройшли за стандартами ОБСЄ та міжнародним стандаротам демократичних виборів", - розповів президент України.

Так, закон про особливий статус на територіях Л/ДНР діє до 31 грудня 2019 року, "буде новий закон", його буде розробляти парламент у співпраці з товариством. "Формула Штайнмайера" буде імплементована в даний закон.

"Межа повинна бути наша", - додав Володимир Зеленський.

"Погодили "формулу Штайнмайєра" для її імплементації в українське законодавство. Таким чином, узгоджений порядок введення в дію закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей", - підтвердив Борис Гризлов.

Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдик пояснив, що текст цієї формули посвідчений листами на його адресу, підписи стоять під листами - єдиного тексту поки що немає.

До того ж, Гризлов сказав, що затверджено графік розведення сил і засобів в Петровському і Золотом. Почнеться це в понеділок, 7 жовтня.

Нагадаємо, що колишній радник президента РФ Андрій Ілларіонов повідомив, якась пастка може підстерігати Володимира Зеленського з боку Путіна.

Як повідомляв портал Знай.ua, Володимир Зеленський поставив крапку в питанні про формулою Штайнмайєра.

Також портал Знай.ua писав, що українська делегація погодилася на "формулу Штайнмайєра".