З 1 травня, згідно з постановою про ПСО, вартість газу для українців має зрости до 9,8 тисячі гривень за тисячу кубометрів. А також може вирости до 12,3 тисячі гривень з 1 січня 2020 року. Однак, у Нафтогазі неочікувано заявили про можливість не підвищувати ціни на блакитне паливо.

Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв направив лист прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, в якому запропонував не підвищувати ціни на газ для населення з 1 травня, як це було передбачено домовленостями з МВФ, повідомляє "Економічна правда".

У тексті листа зазначається, що вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабінету міністрів про ПСО.

Зокрема "Нафтогаз" закупив газ у Словаччині за ціною, еквівалентною 6 тисячам гривень за тисячу кубометрів. З урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і поставку це відповідає роздрібній ціні на рівні приблизно 8,4 тисячі гривень за тисячу кубометрів.

"Реформа газового ринку в Україні дала можливість десяткам компаній вільно купувати газ на європейському ринку і постачати його комерційним споживачам", — йдеться у листі голови Коболєва до прем'єр-міністра.

Популярні новини зараз

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

"Якщо надати можливість українським домогосподарствам вільно вибирати постачальника природного газу, можна обґрунтовано очікувати, що ціна, яку їм запропонує конкурентний ринок, буде меншою за поточну регульовану ціну", — зазначив Коболєв.

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв також запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації поставок природного газу для всіх категорій споживачів з 1 квітня 2019 року, що дозволить не піднімати ціну на газ.

За його словами, подібна лібералізація передбачає скасування режиму ПСО і усунення наявних обмежень для зміни постачальника природного газу, які зараз застосовують приватні газозбутові компанії.

Нагадаємо, Нафтогаз подовжив контракт Коболєву та підвищив йому зарплату

Як повідомляв портал Знай.ua, рекордне здорожчання газу Гройсман назвав кращою альтернативою для українців

Також Знай.ua писав, Гройсман розповів, коли в України знизять ціну на газ