Зміни в церковному світі підштовхнули депутатів до вельми дивної, хоча і передбачуваної активності. Нещодавно спікер парламенту Андрій Парубій по ходу засідання заявив, що Рада може прийняти документ, згідно з яким УПЦ МП може змінити назву. Також планувалося "врегулювати" перехід громад УПЦ в нову Православну церкву України.

"За Конституцією церква в нас відокремлена від держави. Депутатам потрібно спочатку змінити Основний закон, щоб отримати право втручатися в справи релігійних організацій", - заявляє адвокат Олександр Плахотнюк.

Андрій Парубій

Втім, юрист визнає, депутати мають право приймати будь-які закони - хоч Сонце назвати Місяцем і записати, що воно холодне. Інше питання, як цей закон виконуватиметься. УПЦ напевно не визнає ім'я, яким її нагородять наші обранці. Релігієзнавець Ігор Козловський впевнений, що парламентаріям вистачить мудрості не голосувати за те, що явно абсурдно. Про це пише "КП".

Українська Православна Церква (УПЦ)

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Показати ще

Предстоятель нової автокефальної помісної церкви Єпіфаній пообіцяв, що храми Московського патріархату не будуть захоплювати. Люди, які знають священика, відзначають, що він не конфліктна людина, схильний вирішувати спірні питання дипломатичним шляхом.

Другим "церковним" законопроектом депутати хочуть виписати правила переходу релігійних громад разом з Богом і майном з УПЦ (МП) в нову церкву.

Варто нагадати, що днями стало відомо про те, що 90-річчя почесного патріарха Православної церкви України Філарета, яке він святкуватиме 23 січня, в 2019 році в Україні відзначать на державному рівні. Про це повідомляється у проекті постанови № 9234 "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році", йдеться на офіційному сайті уряду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новообраний предстоятель Об'єднаної української автокефальної церкви митрополит Епіфаній (Думенко) провів телефонну розмову з держсекретарем США Майклом Помпео. Суть розмови коротко переказав заступник голови Держдепу США Роберт Палладіно.

Нагадаємо, Папа Римський визнав нову незалежну українську церкву.

Як повідомляв Знай.uа відомий богослов стривожив гучною заявою: Томос можуть переглянути.

Знай.uа писав, перенесення Різдва в Україні: Єпіфаній розставив всі крапки над "і".