З кожним роком медики фіксують збільшення скарг від пацієнтів на синдром хронічної втоми (СХВ). Більшість людей пов'язують цю недугу з втомою на роботі чи стресом. Проте спеціалісти знайшли нову несподівану природу цього неприємного явища. За словами дослідників, СХВ провокують бактерії у кишечнику.

Про результати своїх досліджень вчені з університету Колумбії розповіли на сторінках Microbiome.

"Можливо, що синдром хронічної втоми розвивається так само, як хронічні болі в кишечнику, що виникають через порушення в двосторонньому "спілкуванні" між мозком і кишечником, яким зазвичай керують бактерії і продукти їх життєдіяльності. Відкривши бактерії, які викликають ці проблеми, ми стали на крок ближче до коректної діагностики СХВ і створення методів його лікування", - розповів біолог Брент Уільямс.

Щоб упевнитися, що саме мікроорганізмі є причиною СХВ, вчені провели експеримент з 50 пацієнтами, які скаржилися на сидром хронічної втоми. Медики зробили аналіз на хімічний склад крові та дослідили стан мікрофлори кишечнику у здорових людей, та тих, що страждають від СХВ.

Результати аналізів значно відрізнялися у здорових та хворих. Проте не це стало несподіванокю. У всіх хворих піддослідних у кишечнику спостерігалося незвично велику кількість мікробів з роду Alistipes і ряду невідомих мікробів з роду Bacteroides. А от кыльыксть мікроорганізмів роду vulgatus, навпаки, була незначною.

Популярні новини зараз

Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові"

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Як саме проблеми мікрофлори кишківника провокують розвиток синдрому хронічно втоми, медики поки що пояснити не можуть, проте припускають, що це може бути пов’язане з синтезом вітаміну В6 та інших важливих речовин в організмі.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", спеціалісти розповіли, на яких побутових предметах живе найбільше шкідливих мікроорганізмів.