Міністерство культури запровадить електронний реєстр нерухомих історичних пам'яток України. Також буде максимально спрощена процедура внесення їх до реєстру. Це нововведення дозволить ефективно захищати та підтримувати історичні пам'ятки.

Про це повідомив міністр культури В'ячеслав Кириленко під час прес-конференції, передає "УНН".

"Ми впровадимо загальнодоступну електронну інформаційну систему нерухомих пам'яток України. Наразі цей реєстр є, він в паперовому вигляді, інформація представлена так, що не дає повноти, не всі об'єкти є у реєстрі, процедура занесення у реєстр громіздка, дані по кожному об'єкту різноформатні", - зазначив він.

Кириленко додав, що планується скасувати близько 70% всіх дозволів та погоджень на внесення пам'ятки до реєстру. Їх скоротять з 64 до 18. Залишаться, за його словами, лише найпринциповіші .

Міністр розповів, що для більш ефективної дії закону "Про декомунізацію" спростять процедуру вилучення пам'яток комуністичного режиму та комуністичної пропаганди з реєстрів.

Популярні новини зараз

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Читайте також: Наступного року центри українських міст очистять від реклами

Директор Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень Ольга Пламеницька наголосила, що новий реєстр стане потужною інформаційною базою. Він міститиме дату заснування, адресу, стан, документація по проекту будівлі пам'яток.

В подальшому планується створити Центр документації пам'яток.

Вона додала, що європейські країни вже давно упорядкували свою спадщину і перейшли до міждержавного обміну інформацією про державні пам'ятки.