Керівництво ЛНР заявило про створення власних військово-повітряних сил. Літаки планують взяти із колишнього льотного училища, а також відновити старі моделі, що зберігаються на балансі музеїв. Повідомлення можна було б вважати жартом, якби міноборони не заявило про знищення 6 літаків і 4 гелікоптерів, що належали сепаратистам.

"За останню добу, з 26 на 27 січня в ході бойових дій українськими військовими знищено літаки Л-39, ЯК-52, 2 літаки АН-2, 2 літака ЯК-50 і 4 вертольоти МІ-24", - йдеться в повідомленні Міноборони.

За тиждень до цього ватажки самопроголошеної ЛНР оголошували про створення бойової авіації у складі штурмовиків Су-25 і декількох навчально-тренувальних літаків Л-29 "Дельфін", а також вертольотах різних модифікацій. Казали, що техніку візьмуть у місцевому льотному училищі, у музеї авіації та на території військової частини №3025, де було розташоване Вище Авіаційне Училище Штурманів (ВАУШ). Поте, експерти не вірять, що на таких машинах можна воювати.

"Півроку тому на території Луганської області був єдиний літак Іл-29, здатний тільки злітати. Припускаю, що сепаратисти могли відремонтувати ще 2-3 літака з льотного музею Луганська. Але користуватися цими машинами можуть лише камікадзе, літаки настільки старі, що в них запросто можуть відвалитися крила", - каже колишній співробітник Луганського аероклубу, що попросив не називати його ім'я.

Експерт зазначив, що аеродром у селі Весела Тарасівка разом із літаками був розбомблений українськими ВСУ влітку, а ресурсів для створення та функціонування бойової авіації у Луганську немає.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

"Знаю одного фахівця із Луганська, який зміг би підняти у повітря літак. Але він один, а льотчиків та механіків, які потрібні для такої справи там немає. Не забувайте також про зльотно-посадкові смуги, яких на території Луганської області було три, але всі вони з літа не придатні для застосування", - зазначив експерт.

Військові експерти підозрюють, що заяви про створення авіації ЛНР є прикриттям для застосування російської бойової авіації. Ймовірно, на окуповані території будуть завозити нові російські бойові літаки, разом з екіпажами.

"Вони в музеї фотографували та фільмували літаки, які насправді були тільки корпусами без необхідної техніки. Насправді, вони лише створюють підґрунтя для застосування російських штурмовиків Су-25 на території Донецької та Луганської областей", - сказав військовий пілот Юлій Мамчур.

З метою не допустити російські бойові літаки на територію України, Кабінет міністрів з 21 січня 2015 року закрив повітряний простір у Донецькій та Луганській областях.