Підтвердження того, що майже 13 тисяч років тому наша планета зіткнулася з кометою, внаслідок чого вимерли мамонти і почалася цивілізація людей, знайшли вчені з шотландського університету Единбурга.

Вони розшифрували таємничі символи на цоколі кам'яної статуї стерв'ятника, яку знайшли у храмовому комплексі Гебеклі-Тепе на південному сході Туреччини, передає Zaxid.net.

Раніше фахівці вважали, що там зображені фантастичні тварини, але потім дійшли висновку, що це – сузір'я і комета, яка летить до Землі.

Для підтвердження гіпотези вони порівняли малюнок з комп'ютерною симуляцією зоряного неба тієї епохи. Виявилося, що на цоколі достовірно вибиті сузір'я якраз того періоду.

Популярні новини зараз

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

Крім того, дати збігаються з часом малого льодовикового періоду. 12 тисяч років тому він призвів до вимирання мамонтів, змінив географічну картину світу і дозволив Homo Sapience стати господарями планети.

Експерти довго ламали голову, що ж стало причиною таких природних катаклізмів, і будували найрізноманітніші теорії, аж поки не виявили метеоритні кратери в Північній Америці. Вони наштовхнули дослідників на думку про зіткнення з кометою. Розшифровані символи з храму Туреччини підтверджують їх теорію.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", свою версію вимирання мамонтів недавно озвучили американські дослідники з університету Берклі.