У жовтні 2023 року СБУ розкрила масштабну корупційну схему у Харківській області, пов'язану з ухиленням від мобілізації. Усю схему було влаштовано кількома ключовими фігурами: начальником Індустріального військкомату Харкова, головою та секретарем ВЛК при цьому ж ТЦК.

Ось як це працювало: за гроші, які сягали 8000 доларів, вони допомагали пройти медкомісію, не виходячи з дому. В результаті військовозобов'язані чоловіки отримували підроблені документи, що підтверджують їхню непридатність до військової служби.

Ці документи дозволяли їм без перешкод перетинати кордон, щоб уникнути мобілізації, повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Слідчі / фото: ХАЦ

Співробітники СБУ виявили, що у деяких випадках проходження медичної комісії здійснювалося без присутності клієнтів.

Популярні новини зараз

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення

Нові правила роздягнуть водіїв до нитки

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

"Клієнтів" не чекали, сидячи в кабінетах, а активно розшукували. Посередницю, яка отримувала гроші, затримали "на гарячому" ще у травні 2023-го. 54-річного полковника було виявлено під час обшуку приміщення ТЦК. Там він ховався разом із рюкзаком, у якому зберігав "дублікати" печаток, які використовували на документах "на продаж".

Звинувачення проти начальника ТЦК та голови ВЛК включають незаконне переправлення осіб через державний кордон та службову фальсифікацію, у той час як секретар ВЛК обвинувачується лише у службовому підробленні. Але справа у суді Харкова зіштовхнулася з труднощами.

ВЛК. Фото: скрін youtube

Дев'ять суддів знялися з розгляду справи, пославшись на "конфлікт інтересів"

Це пов'язано з тим, що голова ВЛК та секретар ВЛК працювали у медичних закладах, які обслуговували суддів та їхні сім'ї. Деякі судді навіть мали особисті зв'язки з обвинуваченими, оскільки вони були знайомі з ними по роботі.

"Всі судді мотивували свої самовідведення «конфліктом інтересів»: голова ВЛК працює терапевтом міської лікарні №25 (зараз вже працює у міській поліклініці №18), а секретар ВЛК – медсестрою міської дитячої поліклініки №16 (теж працює вже у міській поліклініці №18), де обслуговуються жителі Індустріального району Харкова, де зареєстровані судді та їхні діти, що не виключає фактів їхнього звернення за медичною допомогою як раніше, так і в майбутньому", – пояснили у ХАЦ."

В результаті справу передали до Фрунзенського райсуду Харкова, де судове засідання призначено на 30 серпня. Крім того, екс-начальника ТЦК також звинувачено у іншій справі, пов'язаній зі зловживанням впливом. Його справу перенесли до Київського райсуду Полтави, де засідання призначено на 29 серпня.

Цікаво, що поки що справа перебувала в процесі розкриття, екс-начальник ТЦК встиг переписати свою квартиру в Харкові на дочку і подарувати їй автомобіль Toyota Hilux за 50 000 гривень.

А ми нагадуємо, що адвокати прояснили всі "новинки" 2024 року від ТЦК та Міноборони

Раніше стало відомо про те, що Порошенко допоміг "ухилянту" Новикову отримати бронювання від армії

Читайте також: кому прийдуть перші повістки після оновлення даних, як виберуть кандидатів