Харківська паливна компанія "Золотий стандарт К" після початку російського вторгнення в 2022 році отримала на замовлення від держави близько 1 млрд грн. Найцікавіше у цій новині те, що цю фірму пов'язують із наближеними до мера Харкова Ігоря Терехова особами.

Про це стало відомо завдяки розслідуванню "Економічної правди".

За підрахунками журналістів, у 2015-2020 роках "Золотий стандарт К" отримав підряди загальною сумою на 56,6 млн. грн. А після того, як Ігор Терехов очолив мерію Харкова, лише за 2021 рік ця сума збільшилась до 103 млн. грн.

Ігор Терехов, фото: Instagram

Найбільші доходи компанія почала отримувати за повномасштабного вторгнення Росії. З кінця 2022 року до кінця травня 2024 року "Золотий стандарт К" підписав контракти з харківськими комунальниками на суму близько 1 млрд грн.

Популярні новини зараз

Мізерні пенсії стануть ще меншими: у кого ПФУ може забрати частину виплат

Громадський транспорт обійдеться дорожче: українцям офіційно підвищили тарифи

Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити

Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки

Показати ще

На цьому тлі допускається, що своїми успіхами компанія "Золотий стандарт К", що належить харківському підприємцю Костянтину Батвінову, зобов'язана адмінресурсу Терехова. З початком війни комунальні підприємства почали віддавати багатомільйонні контракти взагалі без тендерів – це стало можливим завдяки рішенню уряду щодо громад, де ведуться бойові дії.

Коли Харківську громаду виключили з переліку тих, де ведуться активні бойові дії, у найбільших тендерах, які дісталися "Золотому стандарту К", було зазначено розрахунок протягом 60, 120, 180 або навіть 365 днів. Це дозволило відсіяти інших учасників аукціону, оскільки на рік чекати оплати вони були не згодні.

Документи по "Золотому стандарту К", скріншот: Prozorro

Наприклад, останніми днями 2023 року "Золотий стандарт К" став єдиним учасником та автоматичним переможцем тендеру від КП "Харківводоканал" на 85,15 млн грн (умова оплати до 180 днів). А в лютому-2024 ця компанія здобула перемогу в тендері на 5,8 млн грн від КП "Ритуал" Харківської міської ради (оплата протягом 90 днів). В інших тендерах замовник відмовляв учасникам, які пропонували меншу вартість послуги на користь "Золотого стандарту К".

Також журналісти зауважили, що розрахунок за підписаними з компанією Батвінова контрактами відбувається у найкоротші терміни після отримання пального. У майже сотні транзакцій на користь ТОВ "Золотий стандарт К" середній термін сплати становить 8 днів, хоча умови тендеру передбачали відстрочку оплати в середньому на 46 днів. Таким чином, враховуючи розмір середньої річної облікової ставки НБУ у 16% річних, збитки комунальних підприємств Харкова через передчасні сплати могли становити 20 млн грн.

Збитки завдавалися і через завищену вартість пального, яку пропонував "Золотий стандарт К". Наприклад, у січні компанія виграла тендер від Харківської міської ради на постачання 950 тис. дизпалива для КП "Шляхрембуд" за ціною 53,9 грн за літр з ПДВ, хоча згідно з онлайн-даними тоді роздрібна ціна дизеля в Харківській області склала 50, 74 грн за літр, а оптові ціни були ще нижчими.

Документи по "Золотому стандарту К", скріншот: Prozorro

Крім того, зазначається, що група компаній Костянтина Батвінова, зокрема "Золотий Стандарт К", фігурують у матеріалах кримінального провадження Нацполіції. Саме на його заправках НПЗ у червні 2021 року було здійснено контрольні закупівлі бензину – за результатами експертизи він виявився низькоякісним фальсифікатом. Втім, самому бізнесменові підозри не висували. А у жовтні 2023-го він виїхав з України за системою "Шлях" як волонтер, і з того часу не повертався, пишуть журналісти.

Також виявилося, що Костянтин Батвінов працював із колишнім чоловіком колишнього депутата Харківської облради Ганни Кузнєцової Віталієм Єфременком. Крім того, Батвінов та його дружина Яна хрестили сила Кузнєцової Кирила Єфременка. Самій Кузнєцовій з 2021 року звинувачують роман із Тереховим, а джерела журналістів стверджують, що пара досі підтримує романтичні стосунки.

Нагадаємо, не лише пільговики: хто з українців може не платити за проїзд у громадському транспорті.

Раніше повідомлялося, що українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватися.

Також, Харків – через обстріл, а Київ – економить: де ще в Україні достроково вимикають опалення.