У країні, де кожне замовлення на автомобіль із бюджету стає приводом для обговорення, проект DOZORRO надав українцям можливість розглянути, які машини та з якою метою були придбані різними державними установами.

За даними проекту, минулого року на Prozorro було здійснено 3,8 тисячі закупівель автомобілів на загальну суму 3,7 млрд. грн.

Закупівлі авто в Prozorro у 2023 році / фото: Dozorro

Опинившись в умовах обмежених бюджетних ресурсів, державні установи вважали за краще купувати економічні моделі. Лідером серед них став бюджетний кросовер Renault Duster, який становив 42% від загальної кількості закуплених автомобілів.

За ним йдуть компактний фургон Renault Express та повнопривідний пікап Mitsubishi L200.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Показати ще

Цікаво, що 73% нових машин коштували менше ніж 1 млн. грн. Найбільшу кількість замовлень серед державних структур зробили поліція, СБУ та військові частини, їхня частка склала 63%.

Закупівлі авто в Prozorro у 2023 році / фото: Dozorro

Нацполіція виділяється серед усіх – головне управління та його підрозділи купили понад 70% спеціалізованих автомобілів на базі Renault Duster. Серед інших моделей популярні Toyota Hilux та Skoda Octavia.

Проте деякі державні підприємства також оновили автопарки.

Скандальне ДП "Ліси України" минулого року придбало 186 автомобілів на загальну суму 224 млн. грн.

На першому місці за кількістю закуплених машин стали повнопривідні пікапи Mitsubishi L200 – 97 штук на суму 137 млн. грн. При цьому вартість кожного автомобіля варіювалася від 1,4 до 1,5 млн. грн. За ними слідують 40 Renault Duster по 840 тис. грн і 33 позашляховики Suzuki Jimny по 1,1 млн грн.

Також до автопарку підприємства увійшли 10 Skoda Octavia, 5 Peugeot Landtrek та Opel Zafira. Однак на запит про призначення цих автомобілів представники ДП "Ліси України" відмовилися відповідати.

Особливо виділяються нестандартні закупівлі, серед яких:

  • Hyundai Staria за 2,5 млн. грн. для ДП "Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я України". Цей автомобіль у найдорожчій комплектації 7-Top Bronze.
  • Hyundai Staria за 2 млн грн для перевезення студентів Луганського державного медичного університету, який переїхав з Рубіжного до Рівненської області після війни у ​​березні 2023 року.

  • Hyundai Staria за майже 2 млн грн для дитячого оздоровчого табору "Зачарована долина" на Закарпатті, яке є комунальним підприємством Київміськради.

Закупівлі авто в Prozorro у 2023 році / фото: Dozorro

  • Два Skoda Kodiaq майже за 1,9 млн грн для ДП "Агентство місцевих доріг Полтавської області".

  • Mitsubishi Pajero за майже 2 млн. грн. для Департаменту муніципальної безпеки Одеської міськради.

  • Toyota Land Cruiser Prado за 2,1 млн грн для КП "Міське управління справами" Дніпровської міськради, аналогічний автомобіль також придбали місцевий КП "Муніципальна варта".

В умовах військового конфлікту та кризи підприємства могли б звернути увагу на моделі попередніх поколінь або чітко визначити мету використання цих автомобілів, щоб обґрунтувати такі значні витрати з бюджету.

Також наш портал повідомляв, депутати України ведуть війну за нерухомість та нові авто: кожен третій уже купив собі за "красунею"

Раніше Знай.ua стало відомо, що ваш телефон може стати знаряддям злочину: в яких місцях водіїв штрафують за зйомку ДТП