Таке порушення інкримінується трьом фігурантам, у тому числі – заступнику генерального директора вказаного акціонерного товариства Володимиру Дарагану (на колажі ліворуч). Усім їм загрожує до 12 років позбавлення волі. На переконання слідчих, через дії обвинувачених у 2019-2020 роках “Київводоканал” втратив 3,29 млн гривень при закупівлі глибинних насосів внаслідок завищення вартості такого обладнання.

Водночас, на перших етапах слідства правоохоронці розслідували більший перелік можливих порушень, допущених постачальником насосів ТОВ “Компанія “Сфера комфорту”, але вони не були офіційно доведені. Що цікаво, слідчі вирішили не чіпати тодішнього очільника “Київводоканалу” Дмитра Новицького (на колажі праворуч) – у відкритих матеріалах по цьому кримінальному провадженні про нього навіть не згадується.

Як стало відомо, на розгляді Печерського районного суду столиці знаходиться обвинувальний акт щодо заступника генерального директора ПрАТ “АК “Київводоканал” Володимира Дарагана, директора технічного департаменту цього ж ПрАТ Юрія Київського (на колажі в центрі) та власника ТОВ “Компанія “Сфера комфорту” Юрія Бессаги.

Вони є обвинуваченими в рамках кримінального провадження №42021100000000222, яке було відкрито Головним управлінням Нацполіції Києва 31 березня 2021 року. Обвинувальний акт був підготовлений столичною прокуратурою, на розгляд служителів Феміди він надійшов 23 лютого 2023 року.

Згідно з судовими ухвалами по цьому слідству, посадовцям ПрАТ “АК “Київводоканал” інкримінується скоєння правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (КК) України – розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групи осіб. У свою чергу, кінцевий бенефіціар ТОВ “Компанія “Сфера комфорту” обвинувачується. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України – тобто, пособництво у вчиненні вищезгаданого злочину. Максимальне покарання, яке “світить” фігурантам цього провадження – до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Що цікаво, нещодавно голова Печерського районного суду Руслан Козлов ініціював направлення кримінального провадження на розгляд іншого суду. Необхідність цього заходу заявник пояснив тим, що інкриміновані обвинуваченим злочини були вчинені не на території Печерського району. Зокрема, йшлося про те, що робоче місце Володимира Дарагана знаходиться на вул. Алішера Навої у Дніпровському районі, а робоче місце Юрія Київського – на вул. Богатирській в Оболонському районі.

Втім, 23 серпня 2023 року Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні даного подання. Свою відмову колегія судів аргументувала тим, що ті платежі, завдяки яким у подальшому були розтрачені кошти, проводилися через корпоративну інформаційну систему “Київводоканалу” під назвою “ІТ-підприємство”, яка базується у приміщення вказаного ПрАТ на вул. Лейпцизькій, 1-А у Печерському районі Києва. А тому, мовляв, територіальна підсудність у даному випадку була визначена правильно.

Що встановили правоохоронці

Як зазначено у “крайній” судовій ухвалі по цьому провадженню від 23 серпня поточного року, вказане “тріо” може бути причетним до розтрати 3,29 млн гривень при закупівлі “Київводоканалом” глибинних насосів у ТОВ “Компанія “Сфера комфорту”. За інформацією правоохоронців, таке порушення було допущено в результаті завищення очікуваної вартості вказаного обладнання.

У судових матеріалах відсутня повна і точна інформація стосовно того, скільки саме договорів було укладено сторонами і якою була загальна вартість закупівель. Разом з тим, ще у жовтні 2022 року правоохоронці повідомляли, що їх зацікавила угода від 28 листопада 2019 року на суму 3,29 млн гривень. Відповідно до цього договору, “Компанія “Сфера комфорту” мала поставити “Київводоканалу” 5 глибинних насосів. Водночас, тоді слідчі уточнювали, що виконання даного договору було “фіктивним”, і йдеться про нанесення збитків на суму 1,32 млн гривень.

Втім, та сума збитків, яка наразі інкримінується обвинуваченим, повністю співпадає з вартістю вищезгаданого договору, а тому можна припустити, що дана угода взагалі не була виконана, але натомість “Київводоканал” її оплатив. До слова, того ж дня, 28 листопада 2019 року, сторони уклали ще один схожий договір – на суму 2,4 млн гривень.

Примітно, що на початку слідства правоохоронці вивчали ширший перелік порушень закону, і при цьому – саме з боку посадовців “Компанії “Сфера комфорту”.

Так, правоохоронці припускали, що ця ТОВка після перемог в декількох тендерах проводила безтоварні операції з фірмами з ознаками фіктивності, що дозволило їй штучно сформувати податковий кредит та “обготівкувати” отримані бюджетні кошти. Зокрема, тоді слідчі звернули увагу на співпрацю вказаної компанії з КП “Київтеплоенерго”, КП по утриманню зелених насаджень Святошинського району, комунальним некомерційним підприємством (КНП) “Консультативно-діагностичний центр Святошинського району” та вищезгаданим “Київводоканалом”.

Скріншот ухвали по цьому провадженню від 14 серпня 2021 року

Серед іншого, у ході розслідування, правоохоронці з’ясували, що керівник однієї з ймовірно фіктивних компаній взагалі не брав участі в її діяльності, є пенсіонером, а директором став на прохання свого знайомого, який пообіцяв йому за таке “призначення” щомісячно виплачувати певну суму грошових коштів. Водночас, дана особа повідомила слідчим, що вона навіть не знає посадовців ТОВ “Компанія “Сфера комфорту”, з яким його фірма підписувала різні угоди.

Також у вересні 2021 року правоохоронці припускали, що внаслідок виконання “Компанією “Сфера комфорту” робіт з ремонту і технічного обслуговування насосів, клапанів, кранів і металевих контейнерів для “Київводоканалу” цьому ПрАТ було заподіяно збитки на суму 2,2 млн гривень. Втім, довести наявних усіх вищезгаданих порушень правоохоронці не змогли або з певних причин не захотіли.

Про фігурантів

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Компанія “Сфера комфорту” було зареєстроване у грудні 2013 року. Наразі керівником цієї компанії вказано Степана Кіндяка – цю посаду він займає з червня 2023 року. Одноособовим власником “Компанії “Сфера комфорту” є вищезгаданий Юрій Бессага і він же з моменту заснування даної ТОВки і до грудня 2021 року був її директором. Водночас, до того ж періоду часу співвласницею цього суб’єкта господарювання була Яна Бессага – ймовірно, дружина нинішнього кінцевого бенефіціара.

Вказана компанія дійсно є активним учасником тендерів, які проводять різні державні та комунальні структури України (переважно Києва та Київської області). Усього в її активі 61 договір підряду на суму 79,2 млн гривень. Левова частина цих угод припадає саме на співпрацю з ПрАТ “АК “Київводоканал” – 23 договори на суму 55,4 млн гривень. Найбільш високовартісним проєктом, який ТОВ “Компанія “Сфера комфорту” виконувала для “Київводоканал” – технічне переоснащення каналізаційної насосної станції “Конча-Заспа-5” у Голосіївському районі за 35,4 млн гривень.

Профільна діяльність ПрАТ “АК “Київводоканал” супроводжується регулярними скандалами. І однією з головних їхніх причин є можливі фінансові зловживання з боку посадових осіб компанії.

Наприклад, ще у січні 2014 року публічними закупівлями ПрАТ “АК “Київводоканал” зацікавилася Генеральна прокуратура України (ГПУ). Тоді правоохоронці припустили, що керівництво компанії порушило чинне законодавство при закупівлі хімічних реагентів у ТОВ “ТД ”Кодіс-Сервіс” (на загальну суму понад 90 млн гривень за завищеними цінами) та необґрунтованій витраті понад 30 млн гривень за юридичні послуги за наявності у штаті підприємства юридичного департаменту – на таких сумнівних витратах депутати Київради акцентують увагу і досі.

А у 2018 році претензії щодо закупівель цієї компанії мала комісія Київради міськради з питань дотримання законності, правопорядку та протидії корупції. Тоді депутатам стало відомо, що “Київводоканал” примудрився менш ніж за два роки передати підрядникам без проведення конкурсів 404 млн гривень (четверта частина від “допорогових” закупівель усіх столичних КП). При цьому, найчастіше підряди без конкурсу від “Київводоканалу” отримували лише 10 “обраних” компаній.

Наприкінці 2022 року столична міськрада запланувала, що ПрАТ “АК “Київводоканал” у найближчі роки освоїть на проведенні різних робіт 12,6 млрд гривень з міського бюджету. Такі витрати передбачені Схемою оптимізації систем водопостачання та водовідведення, яку Київрада затвердила 8 грудня 2022 року.

За ці кошти, зокрема, треба здійснити реконструкцію двох водопровідних станцій, Бортницької станції аерації (БСА), перекласти і замінити у столиці низку трубопроводів, побудувати нові напірні каналізаційні колектори та реверсивну насосну станцію на острові Великий тощо.

ПрАТ "АК "Київводоканал" (до травня 2017 року – ПАТ "АК "Київводоканал") було зареєстровано 2 червня 1992 року, хоча де-факто компанія веде свою історію з радянських часів. На сьогоднішній день 25,46% акцій цього ПрАТ перебуває у комунальній власності Києва (в особі Департаменту комунальної власності КМДА. – KВ), а 67% акцій “Київводоканалу” належить ПрАТ “Компанія Київенергохолдинг” (61% акцій цієї компанії також належать столичній громаді, ще 39% акцій – офшору з Кіпру “Densec Limited” та британській фірмі “A Artio Global Investors”). Інші пакети акцій ПрАТ "АК "Київводоканал" становлять менше 10%.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що реальний контроль над цим столичним монополістом (через ПрАТ “Компанія Київенергохолдинг”) можуть здійснювати люди, пов’язані з братами Супруненками – нардепом VI і VIII скликань Верховної Ради Олександром Супруненком та В’ячеславом Супруненком (депутата Київради та колишнього зятя ексмера Києва Леоніда Черновецького).

Також серед тих, хто очевидно мав чи досі має відношення до ПрАТ “Київенергохолдинг”, журналісти називали оточення Сергія Льовочкіна – голови Адміністрації президента Віктора Януковича, народного депутата України діючого IX скликання парламенту, одного із лідерів нині забороненої у нашій державі проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя”. Останньому також приписували контроль над іншим комунальним монополістом столиці – АТ “Київгаз”.

Крім того, діяльність “Київводоканалу” протягом останніх років пов’язували з Дмитром Андрієвським – депутатом Київради VI скликання (обирався від “Блоку Віталія Кличка”), нардепом VII та VIII скликань Верховної Ради (обирався від “Блоку Петра Порошенка”) та ексчленом наглядової ради цієї компанії (до березня 2009 року).

Саме він, схоже, був неофіційним куратором одіозного екскерівника “Київводоканалу” Дмитра Новицького (очолював компанію з квітня 2016 року по квітень 2021 року), з персоною якого пов’язана більшість скандалів навколо діяльності водоканала у минулі роки і за “каденції” якого були допущені порушення, оцінку частини з яких вже найближчим часом може надати Печерський районний суд.

Володимир Дараган працює у “Київводоканалі” з 1981 року. Свою нинішню посаду заступника керівника цього ПрАТ він займає з 2004 року. Паралельно він очолює департамент експлуатації водопровідного господарства “Київводоканалу”. Що стосується іншого обвинуваченого Юрія Київського, то у відкритих джерелах відсутня інформація щодо його трудової кар’єри.

Із 26 липня 2023 року обов’язки голови правління – генерального директора ПрАТ “АК “Київводоканал” виконує Олег Лисюк (заступник гендира по капітальному будівництву та інвестиціях). Його попередником на посаді керівника цієї компанії-монополіста був Сергій Крушановський, який також очолював “Київводоканал” як “в.о” Із 12 квітня 2021 року. На цьому посту останній змінив згаданого вище Дмитро Новицького, який наразі працює заступником керівника даного ПрАТ зі стратегічної політики.

У Київській міськдержадміністрації (КМДА) роботу ПрАТ "АК "Київводоканал" не перший рік координує заступник мера Петро Пантелеєв.